Gratis vacaturebanken hebben geen toekomst!?

Is het mogelijk om een duurzame vacaturebank op te zetten met een gratis verdienmodel? Veel internet-recruiters vragen zich dat tegenwoordig af.

Een vacaturebank voegt iets toe als het werkgevers en intermediairs vacatures laat plaatsen en werkzoekenden de mogelijkheid geeft hierop te reageren. Vaak wordt hier ook nog een CV-bank aan toegevoegd en mogelijkheden om vacatures exta in de belangstelling te zetten als topbaan of topvacature. Maar is het mogelijk om dit langere tijd gratis aan te bieden. Deze vacaturebanken hebben namelijk ook kosten voor websiteontwikkeling, hosting, marketing e.d.

Om een website op hoog niveau te kunnen aanbieden en onderhouden is vaak veel geld nodig. Waarom zou je je diensten dan gratis aan bieden? Veel vacaturesites doen dit om dat de publieke opinie nog steeds denkt hoe meer vacatures hoe belangrijker en beter de website. Lijstjes die gemaakt worden gaan ook van kwanititeit en niet van kwaliteit uit. En je trekt nu eenmaal de meeste vacatures aan als werkgevers ze gratis mogen plaatsen.De top 3 van vacaturesites wordt meestal gedomineerd door Jobbird, Werk.nl en Banenmatch.nl. Vacaturesites die ook gratis diensten aanbieden. Banenmatch is zelfs in slechts 4 jaar uitgegroeid tot één van de grootste vacaturesites van Nederland omdat zij aanbieden dat je gratis vacatures kunt plaatsen en gratis in de CV-bank mag zoeken. Toen zij dit model verlieten en 50 euro gingen vragen voor een bedrijfsaccount liep de positie snel terug. Toonaangevende recruitmentsites als recruitmentmatters en vele anderen stellen nog steeds Top 3, 10 of 100 samen op basis van kwantiteit. Hoe meer vacatures hoe hoger de positie in de lijst. Dit zouden zij moeten loslaten of in ieder geval nuanceren. Vooral omdat de inmiddels traditionele vacaturebanken terrein verliezen aan andere mediakanalen.

Vacaturebanken zouden meer moeten gaan om kwaliteit in plaats van kwantiteit. Hoeveel kandidaten vinden uiteindelijk een nieuwe baan bij een werkgever? Of hoelang staat een vacture open voordat die vervult is? Of een mogelijkheid om referenties toe te voegen. Maar je kunt ook denken aan additionele diensten die zij kunnen aanbieden. Monsterboard is hier een voorbeeld van. Zij bieden kandidaten ook mogelijkheden zich te ontwikkelen en met elkaar in contact te komen en zich als talent te onderscheiden. Maar zij staan niet in de top 3 omdat zij niet 20 of 30.000 vacatures hebben. Veel kleine vacaturesites leveren nu iedere dag een strijd om zo snel mogelijk zo groot mogelijk te worden indien zij streven naar een top positie. En vaak kan dat alleen nog maar door je diensten gratis aan te bieden.Het is dus bijna een noodzakelijk en opgedrongen verdienmodel. Omdat de concurrentie groot is onder deze aanbieders. Totdat er iemand met een geweldig nieuw idee komt om deze diensten opnieuw tot een succes te maken zal het waarschijnlijk nog wel een tijdje zo blijven.

Comments are closed.