Geen extra investeringen in bouwsector

Premier Mark Rutte wil niet extra investeren in de bouw om die sector tijdens de huidige crisis te ondersteunen.

Volgens Rutte is in het verleden gebleken dat het stimuleren van specifieke sectoren ”te weinig en te laat effect” heeft, maar wel extra geld kost.
Rutte antwoordde dinsdag in het vragenuurtje op ChristenUnie-leider Arie Slob, die het kabinet opriep om de bouw extra te steunen. ”Wat een teleurstellend antwoord. Het kabinet leunt gewoon achterover”, zei Slob.
Ook SP-leider Emile Roemer is teleurgesteld in de opstelling van het kabinet. ”De minister-president gaat gewoon door met zijn struisvogelpolitiek en de kop in het zand steken.”

Ernstig

Rutte was het met Slob eens dat de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de economische krimp ernstig en tegenvallend zijn. Hij ziet ze als een aansporing om in actie te komen en te zorgen dat het bedrijfsleven met zo min mogelijk regels, zo laag mogelijke lasten en goed opgeleide mensen de crisis te lijf kan.
Het kabinet bestrijdt de crisis en de daling van het consumentenvertrouwen volgens de premier vooral door duidelijkheid te bieden over hervormingen op de arbeidsmarkt, de woningmarkt (zowel kopen als huren), in de gezondheidszorg en in het onderwijs. Dat moet allemaal rust brengen; burgers weten nu voor een groot aantal jaren waar ze aan toe zijn, betoogde Rutte.

FNV Bouw

”Onbegrijpelijk”, noemt FNV Bouw het antwoord van premier Rutte. ”De bouwsector bloedt dood en deze regering staat erbij en kijkt ernaar”, concludeert vicevoorzitter Charley Ramdas van de bond. ”De bouw is de aanjager, de motor van de economie”, aldus Ramdas. ”Ieder bouwbedrijven heeft het moeilijk en elke week gaan er 25 bouwbedrijven over de kop. Elke week verliezen 250 bouwvakkers hun baan omdat consumenten de hand op de knip houden en zo hun aanbouw uitstellen. En wat doet dit kabinet? De schouders ophalen en verder niets.”

Door: ANP

Comments are closed.