Wie wordt er al gek van de spits?

Iedereen heeft er direct of indirect last van: de spits! Waarschijnlijk een van de grootste irritaties van de standaard Nederlander. Heb je de hele dag hard gewerkt, moet je nog naar huis om te koken, je was te draaien en lekker uit te rusten, en dan zit je met een rammelende maag in de avond spits! We kennen allemaal dat gevoel, en toch kom je er bijna niet onderuit als auto bezitter. Sterker nog het wordt over de jaren alleen maar erger omdat steeds meer mensen auto’s kopen, het wordt zelf normaal dat een gezin meerdere auto’s bezit wat het probleem alleen maar erger maakt in ons klein landje. De wegen zijn al zo krap.

Spits zorgt voor vechtpartijen in het verkeer

Na een lange dag zijn meeste mensen compleet uitgeput, het leven is al zo hectisch tegenwoordig, en als je dan nog wordt uitgedaagd door een wegpiraat in de spits dan kan dat tot hele vervelende situaties leiden. Je hoort steeds vaker op het nieuws dat er vechtpartijden uitbreken in de files over de kleinste dingen, puur door al die opgekropte irritaties die er in een keer uitbarsten. Wat kan de maatschappij eraan doen? Hoe gaan we dit ernstig probleem verhelpen? Het zorgt niet alleen voor vechtpartijen maar helaas ook voor milieuvervuiling, lawaaioverlast, gevaar voor spelende kinderen, het is ook een obstakel voor politie en ambulances. Het is dus echt een belangrijk aandachtspunt die impact heeft op iedereen in onze maatschappij, als auto bezitter of als slachtoffer van de bovengenoemde nadelen dat het met zich meebrengt.

Stijgende autoverkoop zorgt voor meer spits

De spits is tegenwoordig zo normaal geworden dat er zelfs radio programa’s naar genoemd worden, bijvoorbeeld “De Avonspits”, het was een radioprogramma dat van 29 mei 1978 tot 2 april 1988 en vervolgens van 2 april 1990 tot 1 april 1995 werd uitgezonden tussen 18.00 en 19.00, wetende dat mensen in die tijd in de spits zitten en wel enige afleiding konden gebruiken, het programma trok dagelijks tussen de 2 en 3 miljoen luisteraars dus dat zegt al veel over de stand van zaken in die periode. Vooral in deze tijd dat een auto verkopen of kopen zo makkelijk is geworden dankzij internet, is de spits helemaal erg geworden. In Groningen ben je in de spits  twintig procent langer onderweg dan het gemiddelde met als uitschieter een ochtendspits van 50% extra reistijd. uit cijfers is namelijk gebleken dat de minste files op vrijdagochtend, maandagmiddag en woesndagmiddag zijn omdat mensen best vaak lang weekend nemen door vrijdag niet te gaan werken en doordat mensen die parttime werken meestal de woensdag vrijnemen.

Je auto verkopen en met openbaar vervoer reizen

De ideale oplossing zou zijn als mensen hun auto’s verkopen en allemaal met openbaar vervoer zouden gaan reizen, maar dat gaat nooit gebeuren gezien dat mensen gehecht zijn aan hun privacy en het gemak van een eigen auto die je zelf op eigen houtje bestuurt zonder afhankelijk te zijn van een ander. Met openbaar vervoer heb je die vrijheid niet, in je eigen auto kun je lekker je radio hard aan zetten en met een blikje redbull en een cigaretje achter het stuur zitten. Met openbaar vervoer heb je te maken met allerlei regels zoals rookverbod, geen eten/drinken toegestaan enzovoort. Daarom kiezen meeste mensen nog steeds massaal eigen auto’s inkopen via autoverkoop sites zoals http//:www.ikwilvanmijnautoaf.nl in plaats van het reizen met openbaar vervoer, ze zijn niet bereid om die vrijheid op te geven.

Comments are closed.