Welke schade kan malware aan uw computer aanrichten?

Malware kan op uw computer enorm veel schade aanrichten. Dit kan gaan van kleine operationele problemen en ongewenste pop-ups doen verschijnen, maar het kan evenwel gaan tot uitgebreide softwarematige beschadiging, of zelfs verlies van geld.

Malware

De ergste schade.

De ergste schade die malware kan aanrichten bij een alledaagse computergebruiker is het verkrijgen van uw bankgegevens, kredietkaartnummers en wachtwoorden en deze gebruiken om door te verkopen aan andere partijen. Deze informatie is veelal gebruikt om uw bankrekening leeg te trekken of frauduleuze rekeningen te sturen naar uw bankrekening of e-mailadres.

Verlies van bestanden, gegevens en programma’s.

Malware kan uw gegevens vernietigen, verwijderen of zorgen dat bepaalde softwareprogramma’s niet meer werken. Het kan zelfs uw harde schijf vernietigen in het ergste geval. Voor privé gebruikers, kleinere zaken en zelfs grote zaken met enorme netwerken kan dit een volledige uitschakeling van het netwerk beteken en verlies van belangrijke informatie.

Malware gebruikt geheugen.

Malware verzendt gegevens van uw computer naar externe computers en omgekeerd. Dit kan uw internet- en werksnelheid in het algemeen enorm vertragen. Een andere mogelijkheid is dat malware ongewenst op de achtergrond van uw systeem draait en op die manier RAM-geheugen gebruikt, waardoor uw computer trager werkt dan hij normaal zou werken.

Malware verstoort uw computerwerking.

Geforceerd tonen van reclame door middel van pop-ups en dergelijke kan resulteren in frequente en zeer irriterende hinder. Het kan zelfs zo erg worden dat het wat u gewoonlijk doet met uw computer niet meer toelaat te doen.

Een andere zeer irriterend gevolg van malware kan zijn dat u constant ongewenst doorgelinkt wordt naar andere websites wanneer u op het internet surft. Veelal zijn dit websites die u dingen zullen proberen te verkopen waar u totaal geen interesse voor heeft.

In vele gevallen verandert malware ook uw standaard browserpagina tot een andere zoekmachine, of een andere startpagina waar u eveneens totaal geen interesse in hebt.

Malware kan uw computer doen vastlopen.

Een vorm van malware, genaamd “Ransomware”, kan uw computer doen vastlopen en een bericht doen verschijnen die zegt dat, tenzij u een bepaald bedrag betaalt, u niet meer in staat zal kunnen zijn om uw computer nog te gebruiken. In dit geval is het niet aangewezen deze som te betalen omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat na het betalen van de som de malware zal verwijderd zijn. Wanneer er zich dergelijke “Ransomware” op uw computer nestelt, is het aangewezen om contact op te nemen met een computer hersteller.

Malware kan op uw computer enorm veel schade aanrichten. Zoals besproken in dit artikel kan dit gaan van kleine, onschuldige pop-ups tot het ontvreemden van uw bankgegevens. Wanneer uw computer te erg geïnfecteerd is, is het ten zeerste aangeraden uw computer te laten nazien door een ervaren computer hersteller.

Comments are closed.