Wat zijn de grootste gevaren van het internet? Deel 1

De meesten onder ons gebruiken computers, tablets, telefoons, … om op internet te werken. Hoewel de voordelen van het gebruik en toegang tot internet enorm zijn, kunnen we ons niet veroorloven om de gevaren ervan te negeren. Dit eerste deel van twee artikels somt de grootste gevaren van het internet op. Indien u niet zeker bent of uw toestel op de een of andere manier geïnfecteerd is, neemt u best eens contact op met een computer hersteller.

 Cyber criminaliteit

Ongewenste e-mails

Een groot gevaar van ongewenste e-mails is dat het malware kan bevatten zoals virussen. Als u dergelijke email of bijlage opent, bestaat de kans dat u een virus, spyware of andere malware op uw computer verwelkomt.

Oplichters

Internet is het thuis voor ontelbare oplichters, waarvan hun hele opzet is het stelen van geld van u. Veel van deze oplichters doen zich zo professioneel voor dat vele mensen er opnieuw en opnieuw intrappen.

Diefstal van identiteit

Identiteitsdiefstallen gebeuren op verschillende manieren over het internet. U kan bijvoorbeeld ongewenst in een valse betalingspagina geleid worden wanneer u iets wenst aan te kopen, waarbij u uw bankgegevens en wachtwoorden invult, waardoor oplichters uw Identiteit en geld kunnen stelen. Er bestaat zelfs software die uw toetsaanslagen op uw computer registreert en zo gegevens kan doorgeven wat u ingetypt hebt. Eveneens opent sociale media de weg naar het stelen van identiteit. Hierbij kan niet alleen uw identiteit gestolen worden, maar eveneens foto’s en conversaties die u gevoerd hebt.

Piraterij

Piraterij is het illegaal kopiëren en downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Op deze manier verkrijgen talloze mensen onder andere muziek en films. Dit heeft een enorme impact op de economie.

Cyber pesten

Een ander groot gevaar van het internet is cyberpesten. Dit kan anoniem gebeuren door de pester omdat hij valse profielen kan aanmaken op sociale netwerk sites, en zelfs valse e-mailadressen kan opstellen. Het cyber pesten is veel gevaarlijker dan gewoon pesten omdat de pester niet eens fysiek aanwezig hoeft te zijn en het daardoor altijd en op elke plaats gebeuren.

Cyber pesten neemt verschillende vormen aan, dit kan gaan van het versturen van haatberichten tot zelfs doodsbedreigingen, leugens kunnen online verspreid worden en negatieve commentaren kunnen geplaatst worden op een sociaal netwerk profiel.

Een andere mogelijkheid van cyber pesten is dat bijvoorbeeld het profiel van het slachtoffer overgenomen wordt, en dat in zijn naam negatieve berichten verstuurd worden.

Indien u over bepaalde zaken twijfelt of ze al dan niet veilig zijn om te openen, neemt u best eens contact op met een ervaren computer hersteller.

Comments are closed.