Wat is PLC programmeren?

PLC programmeren is voor de normale consument een vaag begrip. Bij PLC programmeren, wat uitgevoerd wordt door een PLC-engineer, wordt er gekeken naar het ontwikkelen en bijsturen van PLC-software. PLC-software is bedoeld voor de besturing en visualisering van processen. De term PLC-programmeren staat voor Programmable Logic Controller. Dit is een verwijzing naar elektronische apparatuur voor het automatiseren van processen en machines. Om een voorbeeld te geven: er wordt gebruik gemaakt van PLC-programmeren bij volgsystemen in het spoorverkeer, verkeerslichten en waterzuiveringsinstallaties.

Het PLC-programmeren wordt uitgevoerd door een PLC-engineer en gaat zeer technisch te werk. Een aantal werkzaamheden van een PLC-engineer zijn:

  • Het ontwerpen, configureren, programmeren en testen van PLC-programma’s
  • Functionele documentatie wordt op professionele wijze opgesteld en getest
  • Opsporen en verhelpen van problemen op het gebied van technische ondersteuningen
  • Consultancy op het gebied van standaardisatie

Een PLC-engineer kan op veel verschillende plekken werkzaam zijn. Denk hierbij aan industriële omgevingen zoals de machinebouw, automatisering, werktuigbouw of elektrotechniek. Ze werken veelal samen met andere technische engineers en werken zelden alleen aan een project. Om PLC-engineer te worden is een Hbo-opleiding vereist aan de hoge school. Ook zijn er veel cursussen en trainingen die er gevolgd dienen te worden om een PLC-engineer te worden.

 

Comments are closed.