VPS nemen in plaats van shared hosting?

VPS en de daarbij behorende voordelen zijn ten opzichte van shared hosting zo groot dat er een boek over kan worden geschreven. De afgelopen jaren heeft de hosting wereld enorme veranderingen ondergaan. Waar men in het verleden enorme bedragen diende te betalen voor het hosten van sites is dat tegenwoordig niet meer het geval. Toch zijn veel mensen zich niet bewust van de enorme potentie van een VPS pakket. Veel bedrijven, instellingen en particulieren nemen nog steeds een shared hosting pakket af in plaats van een VPS. VPS betekent Virtual Private Server waarbij de website wordt gehost op een lokale server elders. Een VPS kan worden ingesteld naar de behoefte van de specifieke klant. Iedereen heeft andere wensen en behoeften en een VPS kan die bevredigen. Daarnaast biedt een VPS ook nog eens de privacy die sommige mensen zoeken in een host. Zoals hierboven reeds gezegd zijn er veel voordelen ten aanzien van een VPS te benoemen. Toch proberen wij in dit artikel de belangrijkste voordelen te benoemen van de VPS.

 VPS is vrijwel onderhoudsvrij

Een eerste belangrijk voordeel van een VPS is dat de gebruiker zich geen zorgen hoeft te maken over het onderhoud van de server. De reden is dat jij de VPS huurt van een hosting aanbieder. Deze neemt dan ook het gehele onderhoud voor zijn rekening. Binnen een en dezelfde server kunnen verschillende virtual private servers installeren. Echter, deze virtuele eenheden kunnen op geen enkele manier met elkaar communiceren. Het feit dat alleen jijzelf als website eigenaar en de beheerder van de server (de host) toegang hebben tot dit deel van de server maken het een ‘privé’ server.

Bij een VPS betaal je alleen voor het gebruik

Een VPS hosting service is veel goedkoper in gebruik dan bijvoorbeeld een dedicated server. Daarbij kun je ook nog eens alle features, functionaliteiten en dergelijke naar behoeften instellen. Dit heeft tot gevolg dat jij als website eigenaar volledig controle hebt over jouw VPS en de data die erop staat. In vergelijking met een shared hosting pakket is dit verschil enorm. Verder heb je bij een VPS vaak de beschikking over een veelvoud aan script die je niet bij andere hosting pakketten krijgt. Wanneer je bijvoorbeeld een webwinkel wilt beginnen heb je bij een VPS de keuze uit tientallen (Open Source) scrips. Vaak zijn deze met enkele klikken van de muis geïnstalleerd. Daarbij is het ook nog eens mogelijk om meerdere websites vanuit hetzelfde account te managen.

Comments are closed.