Waar moet je op letten bij smokings

Een smoking is een twee- of driedelig kostuum dat door mannen wordt gedragen als avondkleding, dat wil zeggen bij (formele) feestelijke gelegenheden. Het bestaat uit een zwarte broek met aan de zijkant een fluwelen streep en een zwart jasje met lapellen, een wit smokingoverhemd (en wel een dress shirt), een cumberband (een sjerp, afgeleid van het Britse militaire uniform in Brits-Indië) die geplooid om het middel wordt gedragen en van hetzelfde materiaal is gemaakt als het strikje en de lapellen) en een zwarte vlinderdas. In het Engels spreekt men dan ook van black tie (pars pro toto).

De onderdelen van een smoking

De pantalon is een eenvoudige broek zonder omslag aan de voet en zonder lussen voor een broekriem. Een satijnen zijstreep uit hetzelfde materiaal als de kraag van de jas loopt aan de buitenkant van de been over de hele lengte van de pantalon. Deze pantalons kunnen een klassieke plissé plooi aan de voorkant hebben, oftewel zonder plooitje voor een meer moderne ‘look’. Overhemden in zwart of wit zien er heel goed uit met een smoking en plissé plooien geven nog meer distinctie. Dit hemd kan zowel met een openstaande boord of met een klassieke boord gedragen worden. Het overhemd moet wel altijd een dubbele manchet hebben en moet ook met manchetknopen gedragen worden. En als laatste, besteed aandacht aan de schoenen. Schoenen met veters, of instap schoenen in zwart glansleer horen erbij! Hoe meer zij glimmen des te beter. Of je nu het theater bezoekt, of een andere gebeurtenis waar de dresscode Black-Tie of Smoking vermeldt staat op de uitnodiging, zorg dat de schoenen ook netjes zijn gepoetst.

Er zijn verschillende kleuren smokings. Naast de zwarte smoking is een crèmekleurige smoking ook zeker een aanrader. Maar houdt er dan wel rekening mee dat dit mooier is in de zomer of in warmere klimaten. Een goede smoking is een echte investering en kan jarenlang meegaan, dus wees er voorzichtig mee een stijl te kiezen die blijvend is.

Comments are closed.