Volkswagen en Citroen Sloperij in ons land

Er zijn diverse sloperijen in Nederland te vinden. Er zijn sloperijen die auto’s slopen, maar er zijn ook genoeg sloperijen te vinden die gespecialiseerd zijn in het slopen van andere voertuigen zoals vrachtwagens, ambulances, takelauto’s, bussen, autobussen en andere (specialistische) voertuigen. Er zijn van dit soort voertuigen vaak maar een handvol sloperijen te vinden. De meeste sloperijen die zijn te vinden slopen auto’s.

Buitenlandse sloopauto’s
Duitse sloperijen brengen ook met regelmaat sloopauto’s naar Nederland. Dit komt omdat ze het aantal sloopauto’s zelf niet altijd kunnen verwerken en daarom kiezen ze voor om autosloperijen vlak over de grens aan te schrijven met de vraag of ze autowrakken willen slopen. Wekelijkse gaan enkele tientallen autowrakken de grens over.

In het verleden werden nog meer Duitse autowrakken de grens over gebracht. Dit kwam door de strengere milieueisen in Duitsland. Wel is het zo dat veel van deze auto’s werden geplet en ze hierdoor niet meer op een milieuvriendelijke manier konden worden verwerkt. Een derde van de autowrakken uit Duitsland kon niet meer op een milieuvriendelijke worden gesloopt omdat deze werden geplet. Deze kwamen allemaal op de Nederlandse sloopbedrijven terecht, terwijl deze auto’s eigenlijk beschouwd werden als chemisch afval. Een auto moet in feite eerst uit elkaar worden gehaald en pas dan moet een auto worden geplet. In zo’n geval is de hoeveelheid afval dat schadelijk is een stuk geringer.

Heden ten dage is Nederland gelukkig een voorloper als het gaat om milieuvriendelijk slopen. Een groot deel van de auto’s moet dusdanig worden gerecycled dat er strenge regelgeving aan verbonden is en wanneer men zich niet houdt aan deze regels riskeert men hoge boetes.

Comments are closed.