Verbandtrommel: onmisbaar voor EHBO

Verbandtrommel die hebben de meeste mensen wel in huis. Toch zijn er ook een hoop mensen die nooit aan een verbandtrommel hebben gedachten, hoewel ongelukjes in een klein hoekje zitten. Een verbandtrommel bevat alle hulpmiddelen die je kunt gebruiken tijdens het toepassen van EHBO of Eerste Hulp. In dit artikel vertellen we meer over dit vierkante trommeltje.

Verbandtrommels

Verbandtrommel

Verbandtrommel in huis

Je kent ze vast nog wel, die grote vierkante koffers. In de volksmond hebben ze verschillende benamingen. Verbandtrommel, maar ook verbanddoos en verbandkoffer. De laatste paar jaar zien we ook steeds meer verbandtassen op de markt komen. Dat zijn van die kleine buideltasjes of rugzakjes met de nodige inhoud. Ideaal voor op reis bijvoorbeeld. Hoewel we goed weten wat een verbandtrommel is, beseffen veel mensen niet dat een verbandtrommel eigenlijk een essentieel onderdeel is van het huishouden. Want hoe vaak komt het voor dat je in je vingers snijdt of dat je kindje op de grond is gevallen. Pleisters is vaak waar we het eerste naar grijpen (als we die kunnen vinden tussen alle lades in de kast). Een verbandtrommel biedt dan een goede uitkomst. Alles heeft een plekje in de trommel en de trommel is beschikbaar voor iedereen in huis.

Het nut van een verbandtrommel

Verbandtrommel inhoud, daar gaat dit stukje over. Want natuurlijk kun je alles los kopen in de winkel. Pleisters, een schaartje, jodium, gaasverband en andere grote verbanden. Vaak ben je dan wel wat duurder uit, maar dat is natuurlijk niet het hoofdprobleem. Waar het vooral om gaat, is dat je wellicht geen compleet beeld hebt van de inhoud. Een verbandtrommel bevat namelijk een standaard inhoud.

In een standaard huis, tuin en keuken verbanddoos, zijn dat onder andere de volgende hulpmiddelen:
1 desinfectans spray 10 ml
1 beademingsmasker
1 paar vinyl handschoenen
1 splinterpincet rvs 9 cm Feilchenfeld
1 lister verbandschaar 14 cm
1 hechtpleister PE 5m x 2,5cm
1 wondpleister 10 stuks 10 x 6 cm
1 reddingsdeken
1 stroomdiagram
1 elastisch hydrofiel windsel 6 cm
1 elastisch hydrofiel windsel 8 cm
1 ideaal windsel 8 cm
1 synthetische wattenrollen 10 cm
1 driekante doek non-woven
3 veiligheidsspelden
1 wondsnelverband 6 x 8 cm Nr. 2
1 nederlands snelverband Nr.1
2 niet verklevend wondkompres 10 x 10 cm
6 gaaskompres 1/16

Let op: de inhoud kan verschillen per verbandtrommel. Afhankelijk van wat voor soort verbandtrommel je hebt. Zo kun je je voorstellen dat een reis verbandtrommel een andere inhoud heeft dan een grote verbandtrommel voor in huis of een nog grotere BHV verbandtrommel (verbandtrommel voor in bedrijven).

Wat ook gelijk opvalt, zijn items waar je in eerste instantie niet aan denkt om te kopen. Bijvoorbeeld een beademingsmasker, desinfectiespray of een reddingsdeken. Toch zitten die wel in dit voorbeeld van een verbandtrommel. En natuurlijk zitten er ook de bekende producten in zoals pleisters, gaaskompressen en wondkompressen.

Verbandtrommel kopen: waar let je op?

Verbandtrommel kopen kun je bij verschillende winkels doen. Maar dat is gelijk ook de valkuil. Want niet iedereen heeft goede verbanddozen te koop. Het advies is dan ook te kijken naar een gerenommeerde verkoper die verstand heeft van medische hulpmiddelen, zodat je ook advies kunt inwinnen over de verbandtrommel. Want op de duur raken hulpmiddelen uit de verbanddoos op. Je kunt dan besluiten een nieuwe verbandtrommel aan te schaffen, maar je kunt ook de inhoud vullen. Dat is vaak goedkoper. Maar de inhoud is vaak alleen te koop bij specialisten op dit vlak. Een voorbeeld van een goede webwinkel is EVAC.nl. Deze partij verkoopt gecertificeerde verbandtrommels en allerlei andere hulpmiddelen voor de EHBO.

Voor welk gebruik

Maar vraag je van te voren af waar je de verbandtrommel voor gaat gebruiken. Is het voor in huis? Voor op school of binnen je bedrijf? Of heb je er een nodig voor in de auto? Aan de hand hiervan kun je een gerichtere keuze maken, want er zitten nogal wat prijsverschillen tussen de verbandtrommels. Zo heb je een kleine, standaardverbanddoos al voor minder dan € 10, maar als je een grote verbanddoos wilt kom je algauw rond de € 60 gemiddeld. Natuurlijk hebben deze verbandtrommels een andere inhoud, maar wellicht heb jezelf niet zo veel inhoud nodig. Let daar dus goed op.

BHV verbandtrommel tip

Nog een tip: moet je een BHV verbandtrommel kopen voor je bedrijf? Let dan op dat de verbantrommel gecertificeerd is door het Oranje Kruis. En neem een verbandtrommel volgens de laatste richtlijnen. EVAC.nl verkoopt alleen maar goedgekeurde verbandtrommels volgens de Oranje Kruis richtlijnen, dus daar zit je sowieso goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *