Schaduwvrije productfotografie

Schaduwvrije productfotografie

Productfotografie wordt alsmaar belangrijker door de komst van webwinkels. De enige manier om je producten perfect aan de man te brengen is een veelzeggende foto van jouw product. Schaduw is daarbij uit den boze: de details komen niet meer tot hun recht, een deel van het product valt weg. Bij kleine producten kan het product zelfs in het niets verdwijnen bij teveel schaduw. Wil je achteraf het product uit te foto knippen en een andere achtergrond geven, dan is dit onmogelijk als er teveel schaduw in voorkomt.
Harde schaduw zonder FotoCube lichttent Schaduw vrij met de FotoCube lichttent

De FotoCube lichttent
In de wereld van de productfotografie is de FotoCube lichttent een handige tool. Plaats je product in deze tent. Het licht komt van buitenaf door de tent heen, maar wordt zodanig verspreid dat jouw voorwerp langs elke kant gelijkmatig beschenen wordt. Op die manier krijg je geen storende schaduwen meer. Een ander voordeel is dat heel glimmende voorwerpen minder glanzend worden op de foto. Je krijgt dus geen weerspiegelingen van de omgeving. Je product ziet er op foto exact uit zoals jij het wil presenteren. Er zijn bij een lichttent ook verwisselbare achtergronden te verkrijgen. Zo komt jouw productfotografie tot zijn grootste recht. Het voordeel van de lichttent is dat ze klein is en weinig weegt. Ze kan dus overal meegenomen worden. Nadeel is dat de omvang van dergelijke tent beperkt is: heel grote voorwerpen zoals auto’s of bomen komen hiervoor niet in aanmerking.

Daglicht
Bij jouw productfotografie kan je ook daglicht gebruiken. Puur daglicht geeft bijna geen schaduw. Je kan dit ook simuleren met hallogeen- of ledlichten. Nadeel van daglicht is dat je het niet overal altijd kan gebruiken.

Toch schaduw in je productfotografie?
Een volledig schaduwvrije productfoto oogt al gauw saai. Een beetje schaduw accentueert de vormen en contouren van je product. De kunst is dus een gulden middenweg te vinden in productfotografie. Een lichte schaduw kan gecreëerd worden door aan één kant buiten de lichttent een fellere lichtbron te gebruiken. Het licht wordt nog steeds gefilterd, en maakt enkel een lichte schaduw. Een andere methode is om het voorwerp vooraan met een fellere lichtbron te beschijnen. Het product wordt opgelicht, maar de schaduw zit achter het voorwerp, en dus niet zichtbaar.

Schaduwvrije productfotografie: met het juiste materiaal wordt jouw product in de spotlight gezet!

Comments are closed.