Op de fiets van China naar Nederland in de strijd tegen asbest

Asbest is een zeer gevaarlijk bouwmateriaal. Asbest kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals kanker. In Nederland wordt nog steeds in veel oude gebouwen asbest gevonden. Gespecialiseerde bedrijven zorgen ervoor dat het asbest veilig wordt verwijderd. In veel landen ter wereld wordt asbest nog steeds gebruikt. Om het gevaar van asbest onder de aandacht te brengen is de Nederlander Duco van Dalen een bewonderenswaardig initiatief gestart.

Fietsen in de strijd tegen asbest

Duco van Dalen is in maart van dit jaar begonnen aan een fietstocht in de strijd tegen asbest. Het gaat hier niet om zomaar een fietstocht, maar om een enorme fietstocht van China naar Hillegom. De vader van Duco heeft vele jaren met asbest gewerkt en is helaas twee jaar geleden aan de schadelijke gevolgen hiervan overleden. Hij leed aan mesothelioom, een vorm van asbestkanker. Omdat Duco en zijn vader graag fietsten, ontstond bij Duco het idee om het gevaar van asbest aan te kaarten door middel van een fietstocht.

Asbest in Nederland

In Nederland is het gebruik van asbest sinds 1993 verboden. Asbest werd voorheen gezien als een wondermateriaal, omdat het gemakkelijk toe te passen was in woningen en panden en goed bestand was tegen slijten en weersinvloeden. Ook werd asbest geprezen om zijn goede isolerende eigenschappen. Maar toen ontdekte men de ernstige gevolgen die asbest kan hebben voor de gezondheid. Omdat asbest op grote schaal werd toegepast in ons land hebben we nu nog te kampen met de gevolgen ervan. Nog veel te vaak wordt er in oude panden asbest ontdekt en nog steeds komt asbestkanker veel voor. Asbest experts kunnen u ten alle tijde van dienst zijn om u te verlossen van asbest.

China grootste gebruiker asbest

Duco koos ervoor om zijn fietstocht te starten in China, omdat in dit land nog steeds heel veel asbest wordt gebruikt. China staat zelfs bekend als een van de landen waar nog steeds op grote schaal asbest wordt verwerkt. Dat asbest allang verboden is in westerse landen, daar trekt China zich nog niets van aan. Vanuit China fietst Duco door diverse landen waar asbest nog steeds wordt verkocht en gebruikt. Ook op andere plekken op de wereld, waaronder in Rusland, Canada en in diverse Afrikaanse landen, wordt asbest geproduceerd of gebruikt.

Stichting Longest Breath

Voor het realiseren van deze tocht van wel 14.000 km lang heeft Duco van Dalen de stichting Longest Breath opgericht met als belangrijkste missie door middel van (sportieve) activiteiten voortdurend aandacht en bewustwording voor de gevolgen en gevaren van asbest realiseren en financiële steun geven voor onderzoek naar mesothelioom, oftewel asbestkanker. Op dit moment trekt Duco op zijn fiets door de bergen van Kirgizië.

Comments are closed.