Niemand wil gratis dakisolatie

Huisbazen met financieel kwetsbare huurders hebben recht op extra hoge premies om hun daken te isoleren. Eén probleempje: diezelfde huisbazen zijn niet geïnteresseerd in die ‘gratis dakisolatie‘, kopt De Morgen.

Vaak volledig terugbetaald

Sinds midden 2012 reikt de Vlaamse regering een dakisolatiepremie van 23 euro per vierkante meter uit aan wie zijn huis verhuurt aan mensen “met weinig financiële reserve”. Is de investering daarmee nog niet volledig terugbetaald? Dan krijgt de huisbaas een belastingaftrek van 30 % op de meerkosten.

3.000 versus 300

De Morgen schrijft dat jaarlijks 3.000 huurwoningen voor de dak isolatie in aanmerking komen. Toch telt het Vlaams Energieagentschap VEA slechts 300 lopende dossiers. “Het blijkt opnieuw dat het een heel moeilijk bereikbare doelgroep is”, aldus minister van Wonen Freya Van den Bossche. “We moeten het project zeker nog tijd geven. Voor een evaluatie is het echt te vroeg.”

Gratis is toch niet gratis

Parlementslid Hermes Sanctorum is scherp voor Van den Bossche. “De minister slaagt er niet in om gezinnen die een torenhoge energiefactuur in de bus krijgen, structureel te helpen. In de praktijk blijkt trouwens dat de verhuurder toch vaak honderden euro’s moet bijspringen.” Een situatie die verre van ideaal is. Het is afwachten of hier op korte termijn een oplossing voor wordt gevonden die voor iedereen prettig is.

Comments are closed.