Leer versus kunstleer

Tegenwoordig worden er veel producten gemaakt van minderwaardige stoffen en van stoffen die niet lang meegaan. Zo maakt de kledingindustrie vaak alleen nog kleding met een hoog percentage synthetische stoffen. Viscose en vergelijkbare synthetische materialen worden goedkoop geproduceerd en voor dezelfde prijs verkocht als vroeger katoen of scheerwol. Dit gebeurt ook vaak bij de stropdas.

Datzelfde proces zien we ook bij de productie van riemen. Een enorme hoeveelheid goedkoop en snel geproduceerde riemen van kunstleer moet in plaats van de oude en hoogwaardige leren riemen de klanten gelukkig maken.

Het kan best zo zijn dat men in eerste instantie, vlak na aankoop, nog geen verschil ziet tussen een leren riem en een riem van kunstleer, tenminste niet op afstand. Maar als je hem van dichterbij bekijkt, is een riem van synthetisch materiaal zeer snel te herkennen. En is de riem eenmaal een tijdje gebruikt, dan valt het verschil sowieso op. De riem van kunstleer krijgt op sommige plaatsen barstjes en lelijke plekken in het oppervlak. Het probleem: kunstleer is lang niet zo elastisch en flexibel als echt leer. Bij een goede leren riem zijn er na een tijdje weliswaar ook gebruikssporen zichtbaar, maar die laten de leren riem er bijna nog mooier uitzien – het zou zelfs bijna een erfstuk kunnen zijn. Mooi is het om bijpassende pochettes te gebruiken.

De modetrend die tegenwoordig erg populair is en samengevat kan worden onder de noemer ‘vintage’, komt vooral tot zijn recht bij oude en gebruikte kledingstukken en voorwerpen. Let er maar eens goed op en u zult zien dat het vintage-repertoire enkele leren artikelen bevat, maar niets van kunstleer. Kunstleer blijft helaas niet zo lang mooi om ook in een gebruikte versie nog charme te kunnen uitstralen. Tot slot is kenmerkend voor leren riemen en andere lederwaren dat ze niet voortdurend hoeven te worden vervangen door nieuwe exemplaren: na aanschaf kunnen ze werkelijk hun gebruikswaarde tonen. Dat is op den duur natuurlijk voordeliger en ziet er bovendien ook nog goed uit… Wie kan daar nog iets tegen inbrengen?

Comments are closed.