Koffie machines, koffie machines overal!

Er bestaan verschillende soorten koffie machines, van de meest moderne toestellen dat ouderwetse handmolen. In dit artikel geven we een kort overzicht van de verschillende soorten koffiemachines die vandaag de dag nog gebruikt worden.

Automatische koffiemachines

Ik denk dat zo een 50% van de bevolking wel een kopje koffie nodig heeft in de ochtend om zijn batterij op te laden. Met een lege batterij kan je natuurlijk bergen verzetten voor dat kopje koffie. Daarom zijn de koffiemachines in het leven geroepen, ze vereenvoudigen het koffiezetten.
Zo heb je tegenwoordig volledig geautomatiseerde espresso machines.

Zoals de naam doet vermoeden zijn volautomatische espresso machines zeer geavanceerde al dan niet complexe toestellen. Zo heb je een onderscheid tussen de complexe horeca toestellen en de relatief simpele huishoudtoestellen waar je met een enkele druk op de knop een smakelijke espresso kan maken. Meestal kan je met een espresso machines ook andere soorten koffies maken, bijvoorbeeld cappucino, ristretto’s en lungo’s. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat verschillende fabrikanten van espresso toestellen -bijvoorbeeld Nespresso–  verschillende koffie soorten uitbrengen die compatibel zijn met hun toestel.

Binnen het gamma van de automatische koffie en espresso machines heb je nog het volautomatisch type dat werkt met voorinfusie. Voorinfusie betekent dat voor de koffie wordt geperst de koffie eerst bevochtigd wordt. Dit zou een betere absorptie van de koffie tijdens de infusie veroorzaken. Tevens heb je met voorinfusie ook minder risico op kanaalvorming, het syndroom waar het water enkel via kanaaltjes door de koffie stroomt en dus niet de volle smaak van de koffie kan vasthouden.

Het handige aan automatische koffiemachines is dat je geen koffiebonen meer hoeft af te wegen en het koffieautomaat zelf de koffiebonen bepaald. Daarnaast zorgt het toestel voor de juiste druk en de hoeveelheid water tijdens het koffiezetten. Het enige wat jij nog hoeft te doen is geduldig wachten op je perfecte kopje koffie.

Ten slotte van de automatische toestellen nog eens handig in onderhoudt ook. De koffiedrak wordt samengehouden in de capsule waardoor je enkel de capsule moet weggooie zonder grote schoonmaak achteraf. Wanneer je toestel geen gebruik maakt van capsules dan zal de drab gedeponeerd worden in een apart bakje. Veel toestellen voeren trouwens zelf nog periodiek het onderhoud uit!

Handmatige Koffiemolen

Wanneer je de klassieke vorm van koffiezetten wilt hanteren en zelf je nog je koffiebonen wilt malen dan zal je wellicht eerder een koffiemalen bij de hand nemen. Bij een koffiemolen kan je vrij kiezen hoe je jouw koffie gemalen wilt hebben. Tegenwoordig is het wel zo dat je bij een koffiemolen de fijnheid van het malen kan instellen, een moet bijvoorbeeld fijner gemalen zijn den gewone koffie. De meeste molen gebruiken metalen schuiven, de duurdere varianten gebruiken keramische. Het voordeel van een keramische maalschijf is dat deze niet verhit tijdens het malen, de koffiebonen kunnen dus ook niet verwarmd raken. Daarnaast blijft een keramische plaat langer meegaan.

Je merkt dat het koffiezetten aangepast kan worden naar je persoonlijke smaak. Of je nu liever het automatische Nespresso machine verkiest boven handgemalen koffie, zolang jij maar van jouw kopje koffie kan genieten is het allemaal goed.

Comments are closed.