Kiezen tussen een hbo of wo studie

Hoewel je op op zowel het hbo als het wo begint met een bachelor is er wel degelijk verschil tussen de bachelors. Een bachelor aan het hbo is namelijk een professionele bachelor. Een bachelor aan het wo is een academische bachelor. Maar wat is nou werkelijk het verschil? Als je nog twijfels over de keuze om naar het hbo of naar de universiteit te gaan, hopen we je hiermee meer duidelijkheid te geven over het verschil tussen de twee.

Verschil hbo en wo

Op het hbo studeer je voor een bepaald beroep. Je opleiding wordt toegespitst tot iets dat direct toepasbaar is en dat gericht is op het beroep dat je wil doen. Dat kan handig zijn als je precies weet wat voor beroep je wil uitoefenen en direct op je doel af wil gaan. Toch heeft het hbo ook beperkingen waar veel over geklaagd wordt door studenten die niet het verschil kennen tussen het hbo en wo. Op het hbo doe je namelijk geen fundamenteel onderzoek. Dat wil zeggen dat je niet bezig bent nieuwe dingen uit te denken en te onderzoeken om tot nieuwe kennis te komen. En dat is wat men wel op de universiteit doen. Als je deelneemt aan het wetenschappelijk onderwijs zal je fundamenteel onderzoek mogen doen. Als je dat juist leuk vindt, zal je het hbo al snel saai vinden en krijg je het idee dat alles wordt voorgekauwd en dat je niets echt zelf mag bedenken. Als je zo tegen het onderwijs aan kijkt kan een universitaire opleiding verfrissend zijn en je wel voldoening geven.

Het verschil hbo en wo in het kort. Weet je precies wat voor beroep je wil uitoefenen. Doe dan de bijpassende hbo opleiding. Geniet je juist van het onderzoeken en uitpluizen van iets en beschouw je jezelf als een inventieve denker? Doe jezelf dan een plezier en ga studeren aan een universiteit.

 

Comments are closed.