Hogere productiviteit dankzij technologie

Vroeger werd alles met de hand gemaakt. Het maken van een doek of een kledingstuk kon dagen duren en massaproductie was er eigenlijk nog niet. Pas toen de industriële revolutie plaatsvond en de stoommachines hun intrede deden ontwikkelende de productieketen zich verder en nam de productiviteit per werknemer aanzienlijk toe. De lopende band, robotisering en automatisering droegen hier later ook een steentje aan bij. Tegenwoordig kan een fabriek met een vijftal werknemers evenveel produceren als een fabriek met duizenden werknemers een eeuw geleden kon, dus de productiviteit is enorm toegenomen, sowieso in de productiesector.

Ook in de andere sectoren, bijvoorbeeld in de dienstensector en op het kantoor waar gedocumenteerd wordt is de productiviteit per werknemer hard gestegen. Dankzij de typmachine hoefde men niet meer alles met de hand te schrijven en dankzij de computer hoefde men ook niet meer foutloos te typen. Bovendien kwam het internet ook nog eens op, waardoor dezelfde documenten overal in te zien waren voor de betrokken partijen.

Tegenwoordig groeit de productiviteit nog steeds, met name door nieuwe software die dagelijks beschikbaar komt. Denk bijvoorbeeld aan salarissoftware van CBBS, waarmee een bedrijf door slechts enkele gegevens in te vullen al een overzicht krijgt van de te betalen salarissen, premies en andere arbeid gerelateerde kosten. Tegenwoordig komt er steeds meer software op de markt dat  bepaalde taken nog eenvoudiger maakt. Van bepaalde software die vrijwel automatisch grafische ontwerpen bewerkt tot online programma’s die overal door iedereen binnen het bedrijf gebruikt kan worden.

Tegelijkertijd ontwikkelt de technologie onverminderd hard verder. Robots worden langzaamaan steeds geavanceerder en krijgen al menselijke trekjes en zelflerende software wordt ook steeds beter en sneller. Het is dan ook zeker niet ondenkbaar dat de productiviteit de komende jaren nog verder zal toenemen en dat men in de toekomst misschien helemaal niet meer hoeft te werken!

Comments are closed.