Het tweeledige proefschrift

Op het HBO en op de Universiteit is het zo dat je alle studiepunten gehaald moet hebben, alvorens je aan het afstuderen begint.  Om je HBO- of Universitaire opleiding af te ronden, moet er worden afgestudeerd door middel van het schrijven van een proefschrift. Het schrijven van een proefschrift is een verplicht onderdeel en meestal zal er literatuuronderzoek worden gedaan naar bepaald onderwerp. Een proefschrift wordt ook wel dissertatie, thesis of scriptie genoemd. Wanneer het proefschrift en de verdediging voldoende wordt beoordeeld, zal de auteur zijn of haar titel krijgen.

De afstudeercommissie is er verantwoordelijk voor dat de kwaliteit van het proefschrift wordt gewaarborgd. In het begin van het proces wordt aan de student een afstudeerbegeleider toegewezen, welke de student zal ondersteunen gedurende het proces. De afstudeerbegeleider is vakbekwaam (in relatie tot het onderwerp), heeft een universitaire opleiding genoten en is bevoegd om studenten te begeleiden. Degenen die de scriptie beoordelen, de afstudeercommissie hebben ook allen een universitaire opleiding genoten. De afstudeercommissie beoordeeld de scriptie op twee hoofdzaken. De verzorging van het verslag en de inhoud, waarbij het bij de inhoud gaat om het resultaat met bruikbaarheid en de opzet van het onderzoek. Belangrijk is ook het verzorging van het verslag, zorg daarom voor proefschrift drukken. Daarmee zorgt u ervoor dat u zich geen zorgen hoeft te maken om het ‘uiterlijk’ van het proefschrift.

Om helemaal afgestudeerd te zijn, moet uw scriptie voldoende worden beoordeeld en moet u ook een positieve beoordeling krijgen voor uw verdediging. Bij uw verdediging zal de afstudeercommissie inhoudelijke vragen gaan stellen. Omdat de afstudeercommissie niet van elk onderwerp evenveel afweet, zal er ook een extern deskundig persoon deelnemen aan de verdediging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *