Graszoden Leggen – Waarop Moet Je Letten?

Zo, je hebt graszoden gekocht, ze zijn geleverd en liggen klaar om verwerkt te worden. Maar ben je wel helemaal klaar om de job tot een goed einde te brengen?

Je kan namelijk niet zomaar op elk stuk grond grasmatten leggen. Het is uiterst belangrijk dat de ondergrond perfect verzorgd is. Het eindresultaat
wordt in grote mate bepaald door je voorbereiding.

Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat alle gewassen en onkruid volledig verwijderd zijn. Gebruik een paar weken voor je begint een onkruidverdelger die je toelaat om na korte tijd de grond opnieuw te bewerken. Eens deze zijn werk heeft gedaan, spit de grond om of laat dit doen door vakmensen. Maak daarna het terrein biljartvlak. Reliëf zal je altijd merken achteraf.

Prima! Nu de graszoden leggen.

Zorg dat je een droge ondergrond hebt. Volg dus de weerberichten en bestel enkel als je weet dat het niet gaat regenen. Ik kan je verzekeren, graszoden plaatsen als het regent is geen lachertje.

Maak de ondergrond lichtjes los op de plaats waar de graszode moet komen. Doe  dit gerust stuk per stuk. Lichtjes harken zorgt voor een betere inworteling.

Leg de zoden steeds in dezelfde richting. Begin je van links naar rechts, ga dan op die manier door tot het einde.

Zorg ervoor dat de matten goed tegen elkaar liggen maar elkaar niet overlappen. Licht het uiteinde van de laatst geplaatste zode lichtjes op en het
begin van de nieuwe zode ook. Werk ze zo lichtjes in mekaar. Vergelijk het met kaarten die je schudt door een helft in je rechterhand te houden en de andere helft in de linkerhand en vervolgens één kant van beide stapels op te tillen, langs je duimen laat gaan zodat de twee stapels in mekaar vloeien. Maak je niet ongerust als de zoden niet perfect tegen mekaar liggen. Daarvan merk je na enkele weken niks meer.

Strooi meststoffen die het inwortelen bevorderen tijdens het plaatsen.

Belangrijk!

Als de grasmatten geplaatst zijn, begin onmiddellijk met bewateren. Dit is van het grootste belang. Gebruik een waaier en bewater de ganse grasoppervlakte dagelijks gedurende 7 dagen. Dit zorgt ervoor dat je graszoden niet bruin worden en snel inwortelen.

Veel success!

Bron: http://www.graszoden-prijzen.be

Comments are closed.