Geschikte kleding voor een sollicitatiegesprek

De invoering van internationaal vergelijkbare diploma’s en de grotere mogelijkheid voor jongeren om te gaan studeren heeft ertoe geleid dat er veel meer afgestudeerden de arbeidsmarkt betreden dan zelfs een paar jaar geleden nog het geval was. Volgens actuele enquêtes is er in het bedrijfsleven echter plaats voor slechts een deel van deze groep, bijvoorbeeld om mensen die met pensioen gaan te vervangen. Ondanks de goede studiemogelijkheden wordt het dus niet eenvoudiger om een baan te vinden. Wat telt, zijn soft skills en een verzorgd voorkomen, door goed gekozen kleding en passende omgangsvormen.
Wij laten u kennismaken met enkele methodes en eisen die bij Personeelszaken worden gehanteerd.

Verschillende dresscodes

Geheel afhankelijk van de branche waarin het bedrijf waar u graag wilt werken actief is, kunnen er andere dresscodes gelden dan gebruikelijk. De klassieke combinatie van een donker pak met een onopvallende das is nog steeds gebruikelijk en gewenst in klassieke branches, zoals de bankenwereld of bij verzekeringen. Informatie over maten en een overzicht van verschillende dessins en modellen vindt u bijvoorbeeld bij C en A, een winkel met een goed assortiment businesskleding. Moderne sectoren, zoals de telecommunicatiesector of dienstverlenende bedrijven, zijn veel opener, stellen in de basis echter dezelfde eisen, zodat u van geval tot geval moet bekijken of u wel of geen das draagt.
Belangrijk is dat u van tevoren kijkt naar mensen die al in de branche werkzaam zijn, zodat u precies kunt vaststellen hoe zij in hun externe contacten met klanten en zakenpartners gekleed gaan. Dat geeft u al een goed inzicht en voorkomt dat u een te afwijkende kledingstijl kiest en daarmee het gevaar loopt dat u alleen op grond van uw uiterlijk niet serieus genomen wordt. In sectoren waar medewerkers veel contact hebben met klanten, wordt vaak zeer formele kleding gedragen. In zo’n situatie doet u er goed aan om uw kleding al bij het sollicitatiegesprek hierop af te stemmen. Solliciteert u naar een functie als chef of een andere leidinggevende functie, dan adviseren wij u in geen geval van deze formele kleding af te wijken.

Voor formele gelegenheden raden wij u aan om gebruik te maken van een blauwe stropdas. U koopt deze stropdassen in de Stropdas webshop. Ook zijn hier kinderstropdassen te vinden.

 

Blijk geven van individualiteit

Ondanks deze eisen kunt u zich nog van de massa onderscheiden door voor de juiste accessoires te kiezen. Zorg er echter wel voor dat geen van deze accessoires zo sterk opvalt dat het de aandacht van het grotere geheel afleidt. Geschikt zijn subtiele ringen of kettingen, bij vrouwen doorgaans sjaaltjes en qua kleur niet te dominante haarbanden. De riemgesp moet qua grootte tot een minimum zijn beperkt, maar mag qua kleur wel variëren.
Zorg er bovendien voor dat dit alles niet te veel van het goede wordt, want dat kan tot irritatie leiden bij uw gesprekspartner en onrust uitstralen, wat het gesprek een negatieve wending kan geven. Dergelijke artikelen kunt u overigens prima via internet bestellen en daarbij kunt u wel 25% goedkoper uit zijn. En past iets niet, dan kunt u het vaak probleemloos retourneren.

Comments are closed.