Geïmpregneerde vlonderplanken

Geïmpregneerde vlonderplanken zijn te verdelen in twee verschillende soorten: grenen en vuren. De grenen vlonderplanken zijn groen geïmpregneerd, terwijl de vuren vlonderplanken groen of bruin zijn geïmpregneerd. De vlonderplanken zijn verkrijgbaar in verschillende profielen en afmetingen. Wanneer je de vlonderplanken in de tuin wilt gaan leggen, is het belangrijk dat je beschikt over de goede onderliggers. Geïmpregneerde grenen en vuren vlonderplanken kunnen het beste gelegd worden op vuren onderliggers. Let er op dat de voegen tussen de planken vrijhouden moeten worden voor de afwatering. Op deze manier kun je langer genieten van de geïmpregneerde houten vlonder of dakterras.

Heb je een tuin die aan het water grenst? Dan kun je met een vlonder profiteren van een oversteek over het water. Komen de vlonders aan het water te liggen en/of functioneren deze als steiger, dan is het verstandig om funderingspaaltjes te gebruiken. Aan deze funderingspaaltjes worden dan de onderliggers bevestigd. Op de onderliggers komen vervolgens de vlonderplanken. Om de vlonderplanken te bevestigen op de onderliggers raden we aan om speciale vlonderschroeven te gebruiken.

Een vlonder geeft de tuin extra sfeer en uitstraling. Daarnaast is een vlonder ideaal om op een natuurlijke en sfeervolle manier hoogteverschillen in de tuin op te vangen. Met geïmpregneerde vlonderplanken kun je de vlonder een lichte of juist een warme uitstraling geven. Als je bijvoorbeeld een veranda in de tuin hebt, kun je deze vloer bedekken met geïmpregneerde vlonderplanken. Maar je kunt er ook voor kiezen om met deze planken je dakterras een warme en sfeervolle uitstraling te geven.

Duurzaamheid van geïmpregneerde vlonderplanken

Van nature zijn de houtsoorten van geïmpregneerde vlonderplanken voor buitentoepassing niet echt duurzaam. Om de duurzaamheid te verhogen wordt er onder hoge druk geïmpregneerd. Bij dit proces wordt het hout erg nat en droogt het vervolgens op natuurlijke wijze terug. Omdat het hout is opgestapeld in grote pakken kan het bij het drogen voorkomen dat er oppervlakkige schimmel op het hout komt. Dit heeft echter geen invloed op de kwaliteit, levensduur of constructieve eigenschappen van het hout. Deze schimmel is alleen oppervlakkig en kan er eenvoudig worden afgewassen.

 

Comments are closed.