Enkele tips om uw computer terug vlugger te laten werken

Heeft u soms  de indruk dat uw computer trager lijkt te werken dan wanneer u hem voor de eerste keer opstartte en gebruikte? Meestal is dit gevoel ook wel terecht. Want na verloop van tijd vult uw computer op met slechte programma’s, overtollige bestanden, crapware, programma’s die mee geïnstalleerd worden wanneer u een programma installeert die u wel wenst, per ongeluk dingen openen die via het internet op uw computer gedownload worden, dit zijn allemaal elementen die ervoor zorgen dat uw computer daadwerkelijk –na verloop van tijd- trager gaat werken. Hiervoor is het niet onmiddellijk nodig om uw computer naar een computer hersteller te dragen, maar zijn er enkele ingrepen die u zelf kan doen alvorens uw computer uit handen te geven. In dit artikel beschrijf ik kort enkele dingen die u kan doen om uw computer terug  vlugger te laten werken en dit zonder er kosten aan te doen en zonder hardware up te graden.

  • VirusDe computer heropstarten

Sommige mensen werken maanden aan een stuk zonder hun computer eens opnieuw op te starten. Telkens uw computer in stand-by zetten kan na lange tijd zorgen dat hij trager gaat werken. Het is dan ook aangewezen toch minimum 1 keer per week uw computer volledig af te sluiten en opnieuw op te starten.

  •  Achtergrondprogramma’s

Meestal worden onnodige programma’s automatisch mee opgestart wanneer u uw computer opstart. Deze programma’s heb je meestal niet allemaal nodig. Dus is het dan ook niet nodig dat ze telkens allemaal gaan opstarten, deze blijven immers op de achtergrond draaien, wat op zijn beurt de werking van uw besturingssysteem vertraagd.

  • Maak ruimte vrij op uw harde schijf

Een harde schijf dat praktisch volledig vol staat is niet zo goed voor de vlotte werking van de computer. Enerzijds zal hij veel langer moeten zoeken om een bepaald bestand terug te vinden, en anderzijds vergroot een te volle harde schijf de kans dat bestanden op een willekeurige plaats gezet worden waardoor ze moeilijker toegankelijk lijken. Het is dan ook aangeraden regelmatig eens uw harde schijf te defragmenteren.

De nieuwe generatie opslagmedia, meer bepaald SSD’s hebben dit probleem niet meer.

  •  Doe regelmatig scans

Regelmatig een volledige computer scan op virussen en malware uitvoeren is zeker en vast ook aan te raden!

In dit artikel werd kort beschreven wat u kan doen wanneer uw computer enerverend traag begint te werken. Vooraleer u naar een computer hersteller te wenden is het niet slecht eens kort deze tips door te nemen.

Comments are closed.