EFSA keurt zoetstof advantaam goed

De Europese voedselautoriteit EFSA ziet na aspartaam ook geen gevaar in het gebruik van de zoetstof advantaam zolang de maximale doseringen niet worden overschreden. Advantaam en broertje aspartaam hebben al jaren een slechte naam, maar feitelijk berust dat op een misverstand. Geen enkel onderzoek heeft ooit aangetoond dat het daadwerkelijk ongezond is. In tegendeel, als suikervervanger is het juist erg gezond. Daarom komt het ook vaak voor in suikervrije producten als light frisdranken of de producten van Slimpie

Advantaam is naar verluidt 37.000 keer zoeter dan sucrose

Het Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS) van de EFSA deed onderzoek naar advantaam op verzoek van de Europese Commissie. Advantaam is een afgeleide van aspartaam en zou ongeveer 37.000 keer zoeter zijn dan sucrose. De zoetstof is volgens de EFSA stabiel onder normale opslagcondities zoals de schappen van supermarkten of bij de mensen thuis. Na onderzoek van de metabolieten van de zoetstof komt het Panel tot de conclusie dat de zoetstof niet giftig of kankerverwekkend is en dat Slimpie producten en andere light variaties een goed alternatief zijn voor suikerhoudende levensmiddelen.

Dagelijkse hoeveelheid

Pas bij 500 mg per kg lichaamsgewicht per dag werd bij konijnen maternale toxiciteit (gastro-intestinale stoornissen) waargenomen. Daarom heeft de EFSA de Acceptable Daily Intake (ADI) vastgesteld op 5 mg per kg lichaamsgewicht per dag waarbij een 100-voudige onzekerheidsfactor is toegepast ten opzichte van de grens waarbij toxiciteit werd waargenomen.

Volgens conservatieve schattingen komen zowel volwassenen die veel van de zoetstof binnenkrijgen als kinderen niet aan de nu vastgestelde ADI. Dus geniet gerust van Slimpie en co.

Comments are closed.