Een strandverkoper die verleiding toepast

Couple on a beachWanneer je wel eens heerlijk op het strand aan de Middellandse Zee hebt gelegen moet je ze gezien hebben. Mannen en vrouwen die het strand aflopen met allerhande waar. Kleding, sieraden en accessoires voeren de boventoon.

Aardige verkopers die zwaar sjouwend door het zand ploeteren en iets aan de man willen brengen. Een moeizaam bestaan.

De aanpak die ze hanteren, beleefd, vriendelijk, dwingend, opdringerig, sacherijnig, is heel divers. Ze scoren, voor zover ik kan beoordelen, maar matig. Dit jaar viel mij een heel bijzondere aanpak op en die deel ik even met jullie.

Een verkoper van sieraden had in mijn ogen een zeer originele aanpak. Deze man focuste zich op echtparen. Hij zat op een rustige plek aan het strand en hield zijn publiek in de gaten. Hij wachtte tot de vrouw de man even alleen liet. Dat gebeurde vaak genoeg want blijkbaar vinden vrouwen het in hun vakantie heerlijk om de man even alleen te laten. Zo liet mijn vrouw mij dus ook even alleen achter op het strand. De verkoper spotte dat direct en kwam nonchalant op mij toegelopen en ging naast mijn stoel in het zand zitten.

How are you, mister, vroeg hij mij zeer vriendelijk. Na het uitwisselen van een aantal vriendelijkheden vroeg hij mij ‘Do you love your wive?” Oeps, dacht ik, oppassen, deze vent is vast door mijn vrouw ingehuurd en zij laat mij uittesten. Dus gaf ik natuurlijk als antwoord, “very much, mister.” May I ask you for her birthday ” Natuurlijk geef je als Hollander nooit zo maar antwoord dus ik vroeg hem “Why” Toen kwam zijn verhaal. Hij had een grote hoeveelheid kettinkjes met allerlei soorten edelstenen die stuk voor stuk een verhaal hadden. De stenen hadden een koppeling met een sterrenbeeld. Bij ieder steentje had deze man een fantastisch verhaal wat de steen betekende in combinatie met het sterrenbeeld van de vrouw. Een verhaal dat je wel moest geloven. Het ging over verleiding, liefde, aanhankelijkheid en zorgzaamheid.

Hij vertelde mij wat zijn bijzondere edelsteen voor het sterrenbeeld van mijn vrouw betekende. Hij adviseerde mij om dat verhaal uit mijn hoofd te leren (hij had een uitprint bij zich) en vanavond tijdens een romantisch etentje bij het overhandigen van het cadeau aan haar moest vertellen.

Deze man heb ik nog weken in de gaten gehouden en hij verkocht als een dolle. Natuurlijk niet aan mij want ik had gejokt tegen hem, ik houd namelijk niet van romantische etentjes :-)

Ernst Pietersen IDBO Training

Comments are closed.