Een scheidingswand plaatsen

Soms komt het handiger uit om een ruimte in twee op te splitsen. Dit kan je makkelijk verwezenlijken met de hulp van een scheidingswand. Scheidingswanden bestaan in alle soorten en maten, van glas tot cellenbetonblokken. het soort scheidingswand hangt natuurlijk af van je eisen en je persoonlijke smaak.

In het volgende artikel overlopen we even hoe je nu precies een scheidingswand kan plaatsen.

Het voorbereidende werk

voor je scheidingswanden kunt plaatsen moet je eerst wat voorbereidend werk uitvoeren. Scheidingswanden die van gips(vezel)platen, houten plaatmaterialen of uit  MDF-wandpanelen zijn gemaakt moeten allemaal bevestigd worden aan een houten rachelwerk. Het rachelwerk is een houten skelet van staande en liggende balken tegen een muur, vloer of plafond waartegen je de wand kan bevestigen.
Nadat je het rachelwerk hebt geplaatst en dus bepaald hebt waar de muur dient te komen staan kan je aan de slag gaan met het maken van een frame. Zorg ervoor dat tijdens het maken van een frame de balken aan de muur, vloer en grond volkomen waterpas staan. Zorg er ook voor dat je voldoende ruimte voorziet voor het deurkozijn in de scheidingswand.
Daarna is het tijd om het kozijn te plaatsen. Plaats eerst en vooral de verticale balken waartussen het deurkozijn gemonteerd dient te worden. Vervolgens plaats je de horizontale balken waaraan de bovendorpel van het kozijn wordt vastgeschroefd. Controleer of het kozijn waterpas staat en verstevig indien nodig met een paar verticale balkjes.

Het plaatsen van de wanden

Eens het voorbereidende werk achter de rug is kan je over gaan te het plaatsen van de wanden. Zorg ervoor dat de platen afgesneden zijn op maat van het rachelwerk alvorens het vast te schroeven.
Controleer ook eerst of de vloer, muur of plafond waartegen je de wanden wenst te zetten schoon en waterpas zijn. Omdat een vloer ‘leeft’ mag je nooit een wand plat tegen de vloer plaatsen. Voorzie daarom wat ruimte tussen de vloer en de wanden. De opening met de vloer kan je later wegwerken door middel van een plint.
Controleer na het plaatsen of de wand nog steeds waterpas hangt. Dit kan je doen met een waterpas of de echte doe-het-zelver kan ook een touwtje gebruiken als geleidesysteem.

De Afwerking

Na het plaatsen kan je overgaan tot de afwerking van de net geplaatste wanden. Het is eerst en vooral belangrijk dat de wanden gereinigd worden van stof en andere vuiltjes. Eens dat achter de rug is kan je overgaan tot het decoreren van de wand zodat deze past bij het interieur.
Je kan bijvoorbeeld overgaan tot het schilderen of behangen van de wand. Je kan ervoor kiezen op de wand functioneel te decoreren met rekjes of kastjes of je kan de wand verstoppen achter een kast. Je keuze ligt volledig bij jou.

 

.

Comments are closed.