Een gids voor het kopen van een gaming computer

Wanneer u gaat shoppen voor een splinternieuwe gaming computer of van plan bent om een bestaande computer te upgraden, is het belangrijk om de verschillende componenten te evalueren gebaseerd op de snelheid en kracht om het meeste uit uw budget te halen. In dit artikel beschrijf ik kort waarop u dient te letten wanneer u een gaming computer wenst aan te kopen om een geïnformeerde beslissing te maken. Wanneer u van plan bent om een gaming desktop of laptop te kopen dan zijn volgende onderdelen noodzakelijk voor de beste game ervaring:

Computer onderdelen

  • De grafische kaart

Voor een degelijke gaming computer is zonder twijfel het belangrijkste onderdeel de grafische kaart. Het hoofdaandeel van uw budget zou hiervoor voorzien moeten worden. De kloksnelheid van de kaart is echter niet alles. U zou eveneens moeten letten op het aantal shaders, de geheugensnelheid en de grafische processor snelheid. Andere te overwegen opties zijn als u meerdere grafische kaarten wenst samen te voegen in SLI of crossfire, of als u zich wenst te verdiepen in 3D gamen.

  • Het RAM-geheugen

Het RAM-geheugen is niet zo belangrijk als het hebben van een uitstekende grafische processor (dit omdat de hedendaagse grafische kaarten voldoende RAM-geheugen hebben die speciaal toegewijd zijn aan uitsluitend de beeldvorming), desalniettemin is het toch een redelijk belangrijk onderdeel in uw computer in het algemeen. Voor een deftige gaming computer is het een goed idee om toch minimum 4 GB RAM-geheugen te voorzien. Voor meer intensere gamers is het handig om toch 8 GB DDR3 RAM te voorzien. U kunt niets mis doen met iets meer RAM-geheugen te plaatsen dan u huidig nodig hebt. Dit komt in de toekomst alleen maar ten goede.

  • De monitor

Omdat 3D gaming in populariteit toeneemt is een 120 Hz scherm zeker een aanrader om te genieten van de nieuwste technologie. Wanneer u gaat shoppen voor een nieuwe gaming monitor is het belangrijk dat u toch enige aandacht besteedt aan de maximale resolutie, het contrast ratio en de refresh rate. Voor gamers met een budget is een scherm met een resolutie van 1680×1050 voldoende maar momenteel zijn er al betaalbare schermen met een resolutie van 1920×1050 of zelfs 2560×1440 beschikbaar. Dit maakt vooral een groot verschil uit als u langere perioden speelt, en zeker op grote schermen. Zorg er zeker ook voor dat uw monitor en gaming computer beschikt over up-to-date poorten zoals HDMI, dual-link DVI of een DisplayPort.

  • De opslag

Gaming heeft gewoonlijk geen grote hoeveelheid aan opslagruimte nodig, het is een goed idee om een (kleinere) SSD als installatiemiddel (dit komt voornamelijk de installatietijden, laadtijden tussen games en dergelijke ten goede)  te hebben en daarbij kan eventueel nog een gewone harde schijf voor de opslag van gegevens.

  • De processor

Kort gezegd: Een high-end processor is niet zo belangrijk als een goede grafische kaart en voldoende RAM-geheugen. Veel hedendaagse games halen nog geen voordeel uit de quad- en hexa-core processors. Een degelijke dual-core processor is voldoende, maar om in de toekomst voldoende uitbreidingsmogelijkheden te hebben is een quad-core processor geen slechte investering.

  • Het geluid

Om tot de gaming ervaring toe te dragen is het een wijze beslissing om te investeren in een goede set desktop speakers en eventueel een aparte geluidskaart. Onboard geluid met stereo-oortjes kan nooit hetzelfde effect produceren als een Multi-kanaal audio setup. Een set speakers met een degelijke subwoofer hoeft geen grote hoeveelheden geld te kosten.

  • De behuizing

Belangrijk bij een goede gaming behuizing is dat hij uitstekende koelmogelijkheden biedt voor de dure onderdelen. Ook is het belangrijk dat er voldoende mogelijkheden zijn tot het plaatsen van meerdere fans dat een goede “airflow” garandeert. De beste gaming behuizingen bieden voldoende poorten, voorzieningen voor waterkoeling en gemakkelijke toegang tot het uitbreiden in de toekomst.

  • Het toebehoren

Tot slot beschrijf ik nog kort dat er tal van gaming toebehoren bestaan die uw gaming ervaring tot het hoogste niveau kunnen tillen. Er zijn volledige productlijnen toegeschreven aan gaming toetsenborden, muizen en headsets. Onmiddellijk dergelijke gespecialiseerde toebehoren aanschaffen is niet uiterst noodzakelijk, maar draagt zoals gezegd bij aan de beste gaming ervaring.

Comments are closed.