Een ergonomische bureaustoel kan rugklachten voorkomen

Rugklachten is een veel voorkomend fenomeen de dag van vandaag. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat we langer in de auto zitten en meer tijd achter de computer doorbrengen. Wanneer je last het van rugklachten kan dit gepaard gaan met veel pijn waardoor je al snel een dokter moet raadplegen.

Gelukkig bestaat er ook enkele hulpmiddeltjes die bijdragen tot het vermijden van rugproblemen.

Hoe ontstaan rugklachten

Rugklachten is een verzamelnaam voor pijn die zich rond de rug bevindt. Rugpijn is veel voorkomende klacht, 80% van de volwassen bevolking zal er wel al eens last van hebben gehad.
Rugproblemen worden meestal door een verkeerde beweging, een foutieve zithouding of door een medische kwaal zoals een gezwel of een afwijking van de ruggengraat veroorzaakt.
Wanneer je last hebt van rugpijn kan de ernstigheid van de aandoening uiteenlopen van een verrekking tot een hernia of de ziekte van Bechterew.
Omdat de meeste rugklachten organisch aantoonbaar zijn en dus toegeschreven kunnen worden aan persoonlijke of werkgebonden factoren kan je rugpijn met een paar simpele aanpassingen al bestrijden.

Wat kan je tegen rugklachten doen

De eerste stap die je kan zetten om rugklachten te vermijden is het aankopen van een goede bureaustoel, liefst een ergonomische bureaustoel. Een aangename en ondersteunende bureaustoel zal de rug gezondheid verbeteren maar ook de productiviteit van het uit te voeren werk verhogen.

Een bureaustoel kan je zithouding verbeteren. Een goede zithouding wordt gekenmerkt door ondersteuning van de onderrug en het stimuleren van beweging. Dit is dus helemaal wat anders dan het stereotype rechtop zitten en stil zitten. Een menselijk lichaam is niet gemaakt om stil te zitten en net omdat we zoveel stil moeten zitten is het belangrijk om in beweging te blijven tijdens het zitten.
Wat doet een ergonomische bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel is een stoel die het bewegen tijdens het zitten stimuleert zonder de ondersteuning aan de rug te verliezen. Dit verwezelijken de fabrikanten door een balanspunt in de stoel te voorzien en door middel van bewegende punten die het naar voor of naar achter leunen toegankelijk maken. Het kantelen van de stoel zal de voeten en de benen stimuleren om mee te bewegen en dit zal de bloedsomloop bevorderen. De ergonomische bureaustoel volgt dus als het ware uw zithouding en past zich aan zonder dat u hier iets voor hoeft te doen.

Wie heeft baat aan een ergonomische bureaustoel

De meeste mensen hebben de opvatting dat een ergonomische stoel enkel geschikt is voor mensen die last hebben van rugproblemen of een gevoelige rug hebben. Die opvatting is volledig fout. Iedereen die meer dan 1 uur in een bureaustoel zit heeft al kans op het oplopen van rugpijn. Je kan dus ook beter een ergonomisch stoel aanschaffen voor thuisgebruik.
Een bureaustoel moet meer doen dan enkel goed zitten, het gaat per slot van rekening over uw gezondheid.
Bovendien moet je het niet laten om een goede bureaustoel aan te kopen om te besparen, besparen op een bureaustoel heeft geen zin. Aan het einde van de rit zouden de rekening van de rugspecialist wel eens pakken duurder kunnen uitkomen dan de aankoop van een ergonomisch bureaustoel.
Je kan dus beter voorkomen dan genezen.

 

Comments are closed.