Droogijsstralen

Droogijsstralen is ideaal om plekken te reinigen waarbij het reinigen met water taboe is. Denk hierbij aan elektrische omgevingen, de food industrie, verpakkingen, olie, vet, lijm, hars en ga zo maar door. Deze droge reinigingstechniek wordt dan ook gebruikt in veel verschillende industrieën. Naast dat het hiermee mogelijk is om plekken te reinigen waarbij het reinigen met water taboe is, is deze techniek ook een zeer goede, effectieve en milieuvriendelijke manier van reinigen. Droogijsstralen kan worden ingezet om bijvoorbeeld de volgende items te reinigen:

  • Elektrische onderdelen
  • Drukmachines
  • Matrijzen
  • Machines in de voedingsindustrie

Maar ook lasrobots, lastafels en het reinigen van de landingsbaanverlichting op Schiphol zijn enkele voorbeelden.

Droogijsstralen, hoe werkt dat eigenlijk?

Met droogijsstralen wordt er gebruik gemaakt van vaste koolzuurpellets (van -79 graden celcius). Deze pellets worden in de straalmachine door een persluchtstroom vervoert naar het straalpistool en worden met kracht tegen het te reinigen oppervlakte gespoten. Droogijs bestaat uit zuivere kooldioxide, ofwel vaste koolzuur. De ijspellets hebben een vorm van circa 5mm lang en 3mm dik.

Op het moment dat het droogijs het oppervlak van het schoon te maken item raakt, krimpt de te reinigen laag door een thermische shock. Doordat deze laag plotseling krimpt gaat de vieze laag loszitten van de ondergrond. Op deze manier is het erg eenvoudig om het vuil te verwijderen. Een ander voordeel van het gebruik van droogijsstralen is dat het een milieuvriendelijke methode is. Bovendien kunnen machines, onderdelen en andere items erg snel worden schoongemaakt met deze reinigingsmethode. Dit is natuurlijk erg gunstig voor bedrijven. Hoe korter de machine schoongemaakt hoeft te worden, hoe korter de machine buiten gebruik is.

 

Comments are closed.