Doorbraken in de ooglasertechnologie

LASIK staat voor Laser Assisted in Situ Keratomileusis en is een type refractiechirurgie die veel wordt toegepast voor het verbeteren van de gezichtsvermogen. Momenteel behoord het tot één van de meest geavanceerde refractiechirurgie methoden die voor zo’n 85% van de ooglaserbehandeling staat. De populariteit is te danken aan de accuratie van de methode en de relatief snelle hersteltijd van de ogen van de patiënt.

De geschiedenis van LASIK

Al voor dat LASIK bekend werd waren er andere doorbraken nodig in de technologie om ooglaseren mogelijk te maken. Het was Jose Barraquer die in da jaren vijftig begon met onderzoeken naar het losmaken van het bovenste flapje van het oog. In 1968 kwam er nog een doorbraak door de ontwikkeling van de carbon-dioxide laser door Mani Lal Bhaumik. Deze laser behoorde tot de eerste generatie excimer lasers. Vervolgens was de volgende belangrijke doorbraak in 1980 toen Rangaswamy Srinivasan van het IBM onderzoekslaboratorium ontdekte dat een ultraviolet excimer laser met grote precisie levende tissue van het oog kan schaven zonder de onderliggende delen van het oog te beschadigen.

Op 20 juni 1989 was de patent voor de LASIK behandeling toegewezen aan Gholam A. Peyman waarna deze methode uitgroeide tot de meest toegepaste ooglasermethode.

Ooglaseren wordt nu door duizenden mensen gedaan en zo zijn er ook steeds meer erkende ooglaserklinieken in Nederland gekomen. Optical Express is bijvoorbeeld een wereldwijd bekende ooglaserkliniek met 3 vestigingen in Nederland die internationaal ook vestigingen heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *