De trends in de bouw-en woonsector van 2013

We weten momenteel al dat 2013 een jaar van grote economische onzekerheid zal worden. Maar toch ook van mooie vastgoedopportuniteiten. De hypothecaire rentevoeten blijven voor het ogenblik erg laag, de woonbonus wordt nog zeker voor een jaar gehandhaafd en de vastgoedmarkt lijkt lichtjes in te krimpen.

Allemaal redenen die aantonen dat het nu nog steeds een goed moment is om op zoek te gaan naar uw droomstek. Maar daarbij moet u zich vooraf toch de volgende vragen stellen: Waar wil ik wonen? Welk budget wil ik besteden aan de aankoop, renovatie en onderhoud van een woning? Is mijn woningkeuze tijdelijk of voor een lange periode?… Allemaal vragen waarop u eerst een antwoord moet vinden vooraleer u aan uw zoektocht begint.

Terugkeer naar de stad

De trend van het moment is: terugkeer naar de stad! Huizen en appartementen in de buurt van het werk, winkels en vrijetijdsbesteding zijn erg in trek. Woningen in het lagere prijssegment (kleine rijwoningen, oudere appartementen) gaan vlot van de hand, terwijl grote villa’s met een mooie tuin elk jaar aan waarde verliezen.

In het segment van de gemiddelde prijsklasse kunnen we zelfs nog mooie verrassingen ontwaren: kleine nieuwbouwwoningen en –appartementen die qua energieprestaties zeer goed scoren en gelegen zijn in een opgewaardeerde wijk of in een bijna idyllische omgeving. In de rand van alle grote steden rijzen de nieuwbouwprojecten als paddenstoelen uit de grond. Zeker te overwegen indien u niet allergisch bent aan een zekere nabijheid…

Architect

Indien uw budget het toelaat en u droomt van een persoonlijke woning, dan dringt er zich maar één adres op: dat van een architect. Het is vandaag nog steeds mogelijk om een nieuwe en kwaliteitsvolle woning te bouwen aan een redelijke prijs. Maar de weg ernaar ligt doorgaans bezaaid met tal van hinderlagen.

De keuzes die u tijdens een bouwtraject moet maken, zijn veel talrijker en complexer dan in het verleden. Van de bouwmethode over de materialen zoals glas en kozijnen tot de technische energie-installaties… In elke fase van het bouwproject worden we verleid door dure gadgets en oplossingen.

Uitdagingen

De grote uitdaging van morgen wordt: eenvoudig, comfortabel en energiezuinig bouwen. Professionele begeleiding van specialisten op het gebied van renovatie, zonnepanelen of isolatie zal dan ook erg waardevol worden om door de bomen het bos nog te kunnen zien.

Comments are closed.