De stropdas: van machtssymbool tot modeaccessoire

De dresscodes in het bedrijfsleven zijn de afgelopen jaren veel minder streng geworden. In veel bedrijfstakken, met name bij kantoorbanen, hoeven werknemers niet meer per se een das te dragen. Desondanks hechten mannen en in toenemende mate ook steeds meer vrouwen waarde aan een grote keuze aan dassen in hun kledingkast. De das ontwikkelt zich namelijk steeds meer van een teken van sociale status en macht tot een modieus accessoire. Om er zeker van te zijn dat het ook echt een blikvanger wordt, is de juiste combinatie van groot belang. Dat wil zeggen: de das moet bij de outfit passen en afgestemd zijn op de actuele trend.

Dit zijn de actuele trends

Effen dassen in opvallende kleuren, smalle modellen en modellen met een speels ruitdessin zijn in 2013 voor de heren de trend. Daarmee is in de herenmode een eind gekomen aan de triestheid van de afgelopen jaren. Want nog in 2012 gaven ingetogen en gedekte kleuren als grijs en bruin de toon aan. Ook in de jaren daarvoor waren vooral harmonie en bescheidenheid de trend. Deze trendontwikkeling was zeker ook te wijten aan de wereldwijde economische crisis, die onvermijdelijk ook van invloed is geweest op de modewereld. Maar nu willen de fashion-fans weer kleurrijk en vrolijk voor de dag komen.

Ook in de damesmode zien we een nieuwe lichtheid. Zo presenteert de smoking voor dames, waarmee Marlene Dietrich in de dertiger jaren al opzien baarde, zich met een nieuw gezicht. En ook de damesdas lijkt langzamerhand door te breken als populair accessoire voor de vrouw.

Serieus of sexy en verleidelijk

Vrouwen hebben veel meer mogelijkheden om met een das een accent te zetten dan mannen. Voor de man gelden nog steeds de basisregels, dat de knoop goed moet zijn gestrikt en dat de stropdas in geen geval over de riem mag hangen. De dames kunnen daarentegen naar hartenlust spelen met dit accessoire. De das past – correct gedragen – net zo goed bij het broekpak van een door de wol geverfde zakenvrouw als bij een speels topje of een overhemdbloes, die ook prima open kan worden gedragen. Van een serieuze business-look tot een verleidelijke outfit voor een leuk feestje, de dames hebben mogelijkheden te over. En ze mogen worden gezien met deze supermodieuze blikvanger. Een bindende dresscode is er dus niet. Voor een goed resultaat moet de vrouw er echter wel op letten dat haar outfit in zijn geheel ook klopt. Ook staat het ook als u gebruik maakt van pochettes.

Sinds wanneer zijn er damesdassen?

Hoewel de das eigenlijk een symbool van mannelijkheid was, werd hij eind 17e eeuw al een onderdeel van de rijkleding van adellijke dames. Bij fietssters en zeilsters was hij vanaf de drempel van de 20e eeuw populair. Feministes droegen hem later als teken van protest, in hun strijd om gelijke rechten. Maar het duurde nog meerdere decennia voordat de damesdas zich in bredere lagen ontwikkelde tot modeaccessoire.

Comments are closed.