De juiste matras kiezen

Wanneer je toe bent aan het kopen een nieuwe matras (eens in de vijf a tien jaar) zal je versteld staan van het enorme aanbod. Zoveel soorten en merken maken de keuze over het algemeen niet makkelijker. Het is in ieder geval belangrijk om niet overhaast te beslissen, want je moet er toch weer een aantal jaar op liggen. Goede nachtrust is erg belangrijk en bovendien wil je geen rugklachten. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een nieuwe matras en hoe maak je de juiste keuze?

Zoals gezegd zijn er vele verschillende soorten matrassen. Als je geen klachten hebt kun je in principe elk matras kiezen. Dit hangt natuurlijk wel af van je eigen voorkeuren, maar om gezondheidsredenen is er dan geen matras wat af te raden is. Mensen die wel last hebben van bijvoorbeeld overmatig zweten kunnen het beste gaan voor een pocketvering matras en juist niet voor een latex matras.

In hoofdlijnen kunnen we de volgende typen matrassen onderscheiden: Polyether, koudschuim, traagschuim, latex, pocketvering en binnenvering. Ieder met zijn eigen kenmerken. De keuze voor het juiste matras hangt, buiten mogelijke gezondheidsredenen, vooral af van je persoonlijke voorkeur. Welk matras het lekkerst ligt en slaapt is voor een ieder verschillend. Wel is je postuur vanzelfsprekend een belangrijke factor. Ben je lang en boven de 80 kg? Kies dan eerder voor een matras 160×200 en qua materiaal koudschuim of pocketvering. Wanneer je juist wat kleiner en lichter bent kun je prima gaan voor een matras 120×200 met een zacht materiaal.

Koop dan ook nooit een matras zonder dat je er even op hebt gelegen. Tijdens dit ‘proefliggen’ zijn wel een aantal dingen van belang: zorg dat je uitgerust bent, een moe lichaam vindt alles lekker liggen. Draag soepele kleding. Probeer diverse posities uit. En voel aan of het lekker draait. Als je twijfelt kun je zelfs nog vragen of je even mag proefslapen. Je kan het matras dan voor een paar weken thuis proberen.

Comments are closed.