De invloed van 3D printers op de auto verkoop markt

Al geruime tijd word er onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van het zogenoemde 3d printen,een machine die objecten laagje voor laagje opbouwt met een speciale grondstof.
Er wordt meestal kunstof gebruikt, maar er worden nu wel steeds vaker andere materialen gebruikt bij deze vernieuwde vorm van printen, zoals metalen enzovoort. Hoe mooi zou het zijn als u over een aantal jaren een printer thuis heeft staan en dat u met behulp van uw computer een afbeelding kunt uploaden van een glas, of dobbelstenen en deze vervolgens uit de printer komt rollen?

Wat houdt een 3D printer in voor de standaard consument?

Deze 3D printer maakt het zo mogelijk allerhande onderdelen te printen op basis van een tekening op de computer, met als eindresultaat bijvoorbeeld een koffiemok
die vervolgens gewoon te gebruiken is alsof deze uit de fabriek komt,toekomst muziek is het nog wel voor de consument, maar die muziek klinkt wel steeds harder en luider,en bovendien ook best lekker handig.
Er zijn al verschillende architecten die zich bezighouden met het ontwerpen van gebouwen geschikt voor 3D printers. Deze geweldige techniek word hierbij steeds serieuzer genomen door ontwerpers in alle industriele takken, alsmede uiteraard de autoverkoop industrie. Vooral de occasion verkoop industrie zal hard worden getroffen door een degelijke ontwikkeling.

3D printen zal de auto verkoop markt beinvloeden

Wanneer deze prachtige machine verder ontwikkeld is en betaalbaar wordt voor de consument, zullen veel consumenten allerlei objecten gaan ontwerpen, en waarschijnlijk de meest dwaze en gekke, maar ook sporadisch briljante ontwerpen uitprinten.
Een vreemd idee misschien, maar niet geheel onrealistisch wanneer deze printers geintregeerd zijn in de maatschappij van de toekomst, auto onderdelen worden dan niet meer verkocht door uw autodealer, maar u krijgt dan gewoon een Email met de blauwdruk van het betreffende onderdeel, en niet geheel onbelangrijk de licentie om dit onderdeel daadwerkelijk zelf uit te printen.

 

3D printen zal de oorzaak zijn van veel namaak producten op de auto verkoop markt

Wanneer elke consument die een auto koopt gewoon even zelf zijn onderdelen uitprint, of zelfs de complete auto, valt er voor de autofabrikant uiteindelijk ook niets te verdienen,dus zal er een soort systeem komen die het kopieren van bepaalde ontwerpen en objecten verbied of onmogelijk maakt. Piraterij op 3D printers bestrijden zal een nieuws onderwerp uit de toekomst zijn waarschijnlijk. Stelt u zich voor dat u een mooie occasion op een auto verkoop site ziet en vervolgens aangeschaft. Na enkele maanden blijkt, mede door een oplettende APK keurmeester, dat de auto betrokken is geweest bij een aanrijding waarbij kritieke onderdelen die noodzakelijk zijn voor het functioneren van het remsysteem vervangen zijn door een beunhaas met uitgeprinte onderdelen. De gemiddelde consument zal geen onderscheid kunnen maken tussen een origineel onderdeel en onderdelen die gekopieerd zijn ,immers worden alle merken en serienummers die zich op alle onderdelen bevinden ook gekopieerd. Kwalitatief lage imitatie onderdelen zijn in de hedendaagse onderdelenmarkt een doorn in het oog van de autofabrikanten.

 

Het gevaar van 3D geprinte auto onderdelen

Deze onderdelen presteren vaak onder de maat in vergelijking met de vaak wat duurdere maar wel aanbevolen originele onderdelen, en kunnen de veiligheid nadelig beinvloeden. Ter voorbeeld, kan het verschil in remweg aanzienlijk zijn wanneer er immitatie remblokken zijn gemonteerd, dan remblokken die aanbevolen worden door de fabrikant. Wanneer er ook identiek lijkende onderdelen, uitgeprint door een hypermoderne 3D printer die ook metaal kan printen op deze markt verschijnen, zullen autofabrikanten maatregelen moeten nemen de autoverkoop branche veilig te houden.

 

De consument zal nog even geduld moeten hebben totdat het 3D printen betaalbaar zal zijn, wel valt te verwachten dat deze prachtige uitvinding ook onvoorziene nadelen zal meebrengen.

Comments are closed.