De belangrijkste vitamine

Vitamine b12 is een zeer belangrijke vitamine voor ons lichaam. Dit komt doordat vitamine b12 nodig is voor de rode bloedcellen die zich in ons bloed bevinden. Daarnaast zijn voldoende vitamine b12 nodig om de werking van het zenuwstelsel te bevorderen. Vitamine b12 wordt ook wel cobalamine genoemd en komt alleen voor in dierlijke producten. Iemand die een veganist is, krijgt dus totaal geen vitamine 12 binnen. Deze kunnen zij innemen doormiddel van voedingssupplementen vitamine b12 te kopen. Onderstaand staan een aantal feitjes over de vitamine b12.

Zoals zojuist gezegd zit vitamine b12 alleen in dierlijke producten zoals melk, vlees, vis en eieren. Deze wateroplosbare vitamine hebben we nodig voor een goede werking van het lichaam. In sommige producten komt een variant van b12 voor die als nep vitamine wordt bestempeld. De nepvitamine kan er zelfs voor zorgen dat de opname van b12 uit voeding stopt.

Een tekort aan vitamine b12 kan slecht zijn voor je lichaam, zo kan het ook geheugenproblemen veroorzaken. Bij een tekort van deze vitamine wordt er minder DNA aangemaakt wat nodig is als lichaamscellen zich snel vermenigvuldigen zoals bloedcellen. Het tekort begint vaak in de maag of in het maag-darmkanaal. Dit komt omdat er op dat moment een slechte opname is van de vitamine uit voedingssupplementen. Veel ouderen hebben bijvoorbeeld last van een tekort aan deze vitamine. Een aantal kenmerken van het vitamine te kort zijn onder anderen een gebrek aan eetlust, hoofdpijn, vermoeidheid, gevoelloze voeten en handen, geheugen problemen en coördinatiestoornissen. De laatste kenmerken komen door het feit dat vitamine b12 ook invloed heeft op het zenuwstelsel.

Het is dus van belang om voldoende vitamine b12 binnen te krijgen, overvloed van deze vitamine kan geen kwaad, en heeft dus geen gevolgen voor bijvoorbeeld huid, haar en nagels. Daarnaast moeten diabetes type 2 mensen wel opletten, het kan gebeuren dat zij het risico lopen om sneller een tekort te ontwikkelen van vitamine b12.

Comments are closed.