BPM ontduiken bij inkopen en verkopen auto

Autohandel is de normaalste zaak van de wereld geworden. U kunt met een klik op de muis een auto verkopen op internet op verschillende auto verkoop sites. Auto’s worden geïmporteerd in bepaalde gevallen, en oudere modellen worden voor export verkocht aan autohandelaren. Maar houdt iedereen wel rekening met de BPM bij het inkopen van een voertuig? Dat kan een lastige vraag zijn, de wetten zijn al zo ingewikkeld in Nederland dat men soms door de bomen het bos niet meer ziet.

BPM is een afkorting voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Bij het horen van het woord Belasting komen er meestal nare gevoelens naar boven bij consumenten omdat het wordt geassocieerd met bijbetalen, onduidelijkheid en verwarring. Weest gerustgesteld, het is in dit geval niet zo ingewikkeld als het klinkt.

Wat houdt de BPM nou eigenlijk in?

BPM is dus een belasting welke betrekking heeft op voertuigen. Dit houdt in dat u extra belasting betaald bij de aanschaf van een nieuwe auto. Deze extra belasting werd tot voor kort bepaald op 21% van de netto catalogusprijs van de auto, met een toeslag welke is gebaseerd op CO2-uitstoot en een brandstoftoeslag of aftrek. Per januari 2013 wordt deze BPM geheel bepaald door de CO-2 uitstoot.

Dat houdt in dat mensen welke een eco-vriendelijke auto kopen minder belasting betalen dan mensen die een zwaardere auto kopen. De grens voor deze CO2 emissie is bij benzine auto’s maximale 110g per kilometer, bij een diesel is de limiet 95g per kilometer. Als u een nieuwe of gebruikte auto zelf koopt in het buitenland bent u ook BPM verschuldigd. Als u een auto in Nederland bij een dealer koopt dan zit de BPM al in de aanschafprijs gerekend.

BPM teruggave bij export

Indien u een auto gaat exporteren dan kunt u in bepaalde gevallen (bij auto’s met een eerste Nederlandse registratie van na oktober 2006) een gedeelte van de BPM terugkrijgen  van de Belastingdienst.

Een BPM vrije auto kopen, past dat wel bij uw gezin situatie en rijgedrag?

Wilt u auto verkopen om een over te gaan op een BPM vrije auto? Dan is het wel handig om rekening te houden met een aantal feiten en om een checklist in te vullen.

  • BPM vrije auto’s zijn zuiniger, maar vaak wel een stuk kleiner als andere auto’s, met minder vermogen in het algemeen. Mocht u een groot gezin hebben of een bestuurder zijn die van krachtige auto’s houdt, dan is een BPM vrije auto waarschijnlijk geen goede oplossing oor u gezin.
  • Heeft u een klein gezin en u wilt minder betalen? Dan is een BPM vrije auto de ideale oplossing voor u, niet alleen goedkoop maar daarnaast ook milieuvriendelijk. Als u daaraan voldoet kunt u de auto bijvoorbeeld aanmelden op de auto verkoop site ikwilvanmijnautoaf.nl om uw oude auto te verkopen en op de nieuwe auto kopen site 1DayCar.com een BPM vrije auto kopen met een flinke korting.

Bestelauto inkoop stijgt dankzij de ondernemersregeling

De “ondernemersregeling” houdt in dat een ondernemer vrijstelling kan krijgen op de BPM bij het aanschaffen van een nieuwe bedrijfsauto. De komt daarvoor in aanmerking als je ingeschreven staat voor de omzetbelasting en een BTW-nummer hebt. De betreffende moet op jouw naam staan (of van het bedrijf), en u moet de auto voor meer dan 10% voor de zaak gebruiken en het moet om een bestelauto gaan. Bent u een ondernemer? U kunt dan uw privé auto verkopen op de inkoop auto site ikwilvanmijnautoaf.nl en een nieuwe bestelauto kopen.

Taxi BPM regeling

Taxi eigenaren hebben te maken met de mogelijkheid tot teruggave van de BPM als ze kunnen aantonen dat de taxi 90% van de tijd zakelijk gebruik wordt. Mocht de taxi daaraan voldoen dan krijgt de taxi eigenaar door de taxi BPM regeling 2/3e van de BPM terugbetaald door de Belastingdienst. Een taxi verkopen binnen de afschrijving termijn kan resulteren in terugbetaling van deze BPM.

BPM ontduiken

Om een lang verhaal kort te maken, er zijn verschillende regels wat de BPM betreft, afhankelijk van wat voor type auto u gebruikt en voor wat voor doeleinde u deze gebruikt. Daarnaast telt het ook mee of u auto wel of niet zuinig rijdt en of het een zakelijke auto is of niet.

Als normale consument is de makkelijkste manier om de BPM te ontduiken door een zuinige BPM vrije auto te kopen, en uw oude auto verkopen om het meeste voordeel eruit te halen. Naast de kostenbesparing werkt u tegelijk mee aan een beter milieu door een auto te kopen die minder CO2 uitstoot wat in dit geval tot een win-win situatie leidt.

Comments are closed.