Barcodes en RFID-tags aflezen

Wanneer u in de winkel, het magazijn of op kantoor de inventaris bij moet houden of moet voorzien van barcodes, dan is het handig om een barcodescanner te bezitten.
Wat is een barcodescanner?
Een barcodelezer is een apparaat waarmee u een barcode af kunt lezen. Met name in logistiek en retail zijn streepjescodes onmisbaar. U kunt het meest eenvoudige voorbeeld vast zelf bedenken, namelijk het scannen van boodschappen bij de kassa of de koerier die een pakket scant en aflevert. Ook bij de openbare bibliotheek gebruiken we barcodes om alle uitgeleende boeken te registreren.

Vandaag de dag zijn barcodes niet alleen meer eendimensionaal, maar ook tweedimensionaal. Denk aan PDF417-codes.
Wat is RFID?
RFID staat voor Radio Frequency Identification en is een technologie die in staat is op afstand informatie op te slaan en af te lezen van de gelijknamige tags c.q. chips. Een eenvoudig en praktisch voorbeeld van het gebruik van RFID is de chips gebruikt om huisdieren te chippen.
Wat zijn de voordelen van RFID?
● Iedere chip heeft een unieke code waardoor het betreffende object altijd kan worden gevolgd
● Voor het volgen of scannen van de chip is geen fysiek contact vereist
● Er is geen directe zichtlijn vereist voor het scannen van de chip zoals dat wel bij streepjescodes is vereist
● Het lezen van een paar honderd codes kan in een paar seconden
● Vervalsen van een RFID-tag is nagenoeg onmogelijk
● RFID-tags zijn erg goed bestand tegen de elementen, viezigheid en nattigheid beïnvloed het aflezen van de chip niet.
Barcode of RFID?
Zowel de barcode als de RFID-tag heeft haar eigen voordelen. Welke van de twee u persoonlijk de voorkeur geeft is afhankelijk van het doeleinde. Qua techniek verschillen de RFID en barcodes niet erg veel van elkaar, ze automatiseren beide het verzamelproces van data. Hoewel ze op dat vlak dezelfde functie hebben en onderstaande vergelijking voornamelijk de voordelen van RFID en barcodes belicht zal RFID de barcode niet volledig gaan vervangen. Een barcode heeft ook wat meer voordelen te bieden ten opzichte van RFID, zoals bijvoorbeeld de lagere kosten.
Vergelijking
Om wat meer inzicht te krijgen in de vergelijkbare voordelen van beide technieken hebben we hieronder een aantal punten op een rijtje gezet. Zo kunt u zelf bepalen welk van de twee uw voorkeur heeft.

● RFID is 15 tot wel 20 keer sneller dan de handmatig te verwerken barcodes
● Sommige bedrijven ervaren tot wel 95,00 procent tijdsbesparing
● Beide technieken bieden betrouwbaarheid tot wel 99,99 procent in tegenstelling tot invoering met barcodes die respectievelijk 85,00 procent betrouwbaarheid bieden
● Het uitlezen van RFID-tags kan tot wel 1000 per keer, terwijl barcodes per stuk uit moeten worden gelezen

Uitgebreid labels, etiketten en stickers printen
Het printen van labels, etiketten en stickers biedt mogelijkheden tot een verbeterd overzicht op kantoor of in het magazijn. Natuurlijk kunt u ook thuis stickers drukken en het archief en/ of de administratie op die manier voorzien van de nodige ordening. Het printen van labels, etiketten en stickers kunt u het beste doen met een labelprinter.
Waarom stickeren?
Wanneer u een map of een lade voorziet van een sticker dan kunt u gemakkelijk uw bestanden terugvinden. Natuurlijk is het etiketteren niet beperkt tot het archiveren. U kunt ook cd-roms, dvd’s en usb-sticks voorzien van een sticker zodat u niet vergeet wat erop staat. Denk aan foto’s, video’s en andere belangrijke bestanden die u op den duur weer nodig heeft. Overzicht is belangrijk, zowel thuis als op kantoor. Daarom is etiketteren of labelen erg handig en om dat te bewerkstelligen kunt u het beste een labelprinter of etikettenprinter in huis halen.

Een aantal voordelen op een rijtje:

● Meer overzicht in huis of op kantoor
● U weet altijd wat waar op staat of in zit
● U bespaart enorm veel tijd door minder lang te hoeven zoeken naar benodigdheden

U kunt ervoor kiezen om stickers te kopen bij de winkel en daar handmatig het betreffende opschrijven, maar het zou toch veel eenvoudiger zijn als u uw eigen stickers kunt printen? Want stelt u voor dat u of een ander niet goed (meer) kan lezen wat er op de sticker staat? Dan zou een geprint stukje tekst toch een uitkomst zijn. Stickers drukken biedt daar uitkomst en dat kunt u het beste bewerkstelligen met uw eigen labelprinter.
Type printers
Of u nu thuis of op de zaak stickers af wilt drukken, u zult daarvoor een printer nodig hebben. Hieronder sommen we een aantal mogelijke printers op, te koop bij onder andere Codipack:

● Laag volume etikettenprinters
Met een laag volume etikettenprinter kunt u in kleine getalen etiketten printen. Print u niet meer dan enkele tientallen stickers per dag? Dan is deze printer meer dan genoeg. U kunt kiezen uit diverse print methodes en u kunt ook de aansturing van het apparaat bepalen. Gaat dat met een USB-kabel in de computer of kan het draadloos via een netwerk?

● Mid-volume etikettenprinters
Met een mid-volume etikettenprinter kunt u net even wat meer dan met een laag volume etikettenprinter. Dat moge duidelijk zijn. Print u meer dan honderd stickers per dag? Dan is dit type printer geschikt voor u. Doorgaans zijn deze printers van metaal en daardoor wat robuuster dan de desktop labelprinters. Ook dat zou een overweging kunnen zijn om dit type printer aan te schaffen.

● Industriële etikettenprinters
Met een industriële etikettenprinter kunt u een paar duizend etiketten per dag afdrukken. Dit type printer heeft u nodig als u op grote schaal etiketten nodig heeft of als dienst drukt voor relaties. Ook deze printers zijn vaak van metaal en kunnen jarenlang mee. Met de nodige onderhoud en de nodige kennis van het apparaat kunt u op grote schaal jarenlang etiketten printen.

● Hoog volume etikettenprinters
Met een hoog volume etikettenprinter kunt u nagenoeg non-stop etiketten printen. Ieder uur van de dag en iedere dag van de week. U kunt zich voorstellen dat dit soort printers alleen in het bedrijfsleven worden gebruikt en ook enige kennis vereisen qua besturing en onderhoud.

Bovenstaande printers zijn een greep uit de selectie, maar wilt u nog meer weten over labelprinters op kleine of grote schaal? Ga dan naar www.codipack.com

Comments are closed.