10 tips om de winter comfortabel en zuinig door te komen

Nu de winter begint, zetten wij tien tips op een rij waarmee u de winter comfortabel, maar wel energiezuiniger door kunt komen. Dat is goed voor het milieu en uw portemonnee. Dat energiebesparende maatregelen niet allemaal duur hoeven te zijn, leest u hieronder. Vandaag de eerste vijf tips voor u op een rijtje.

1- Tochstrips en radiatorfolie

Achter radiatoren verdwijnt veel warmte door de muur, omdat het temperatuurverschil met buiten groot is. Radiatorfolie is speciaal folie dat u op de achterkant van de radiator of op de muur achter de radiator plakt. Dit folie reflecteert de warmte de kamer in. Het folie bespaart tot 10 m^3 gas per jaar per vierkante meter folie. U verdient de kosten binnen een jaar terug. Met tochtstrips maakt u kieren bij deuren en ramen zelf gemakkelijk dicht. Dat levert een comfortabel warm huis op, een lager gasverbruik en dus een lagere energierekening. Het effect van dak- of vloerisolatie gaat deels verloren als naden en kieren open blijven. Het dichtmaken van naden en kieren in deuren en kozijnen kan een gemiddelde woning een energiebesparing opleveren van 80 m^3 gas, oftewel EUR 40,- per jaar. De investering is klein en snel terugverdiend. U kunt deze materialen kopen bij de bouwmarkt.

2- Jaarlijkse onderhoudsbeurt cv-ketel

Met regelmatig onderhoud aan uw cv-ketel voorkomt u niet alleen een mogelijke storing, ook draagt onderhoud bij aan de levensduur van uw cv-ketel en werkt uw ketel er zuiniger door.

3- Investeer in duurzame maatregelen: spouwmuurisolatie, dakisolatie en zonnepanelen

Een huis isoleren met spouwmuurisolatie is voor de energierekening een prima keuze. De kosten van spouwmuurisolatie zijn gering als u die vergelijkt met het jaarlijkse voordeel op de energierekening. Voor een 2-onder-1-kapwoning kan dit voordeel al EUR 440,- per jaar zijn. Gemiddeld zijn de kosten tussen de drie en vijf jaar terugverdiend. Via een ongeisoleerd dak verliest een woning een hoop warmte. Naast het gasverbruik is ook de CO[2]-uitstoot onnodig hoog. Door uw dak goed te isoleren bespaart u per jaar ruim 500 euro aan stookkosten. Er zijn verschillende vormen van dakisolatie. Het loket kan u adviseren welke optie voor uw woning het best geschikt is. De kosten van dakisolatie beginnen ergens rond de EUR 15,- per m^2 als u de isolatie zelf aanbrengt. Wilt u het liever uitbesteden? Dan kunnen de kosten oplopen tot ongeveer EUR 60,- per m^2.

Is uw woning al goed geisoleerd, dan kunt u door het aanbrengen van zonnepanelen uw energierekening verder omlaag brengen. Ook daarbij kan het loket u adviseren.

4- Let op het energielabel bij de aanschaf van (huishoudelijke) apparatuur

De nieuwste (huishoudelijke) apparatuur is tegenwoordig een stuk energiezuiniger dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Een vriezer of koelkast van tien jaar oud verbruikt aanzienlijk meer stroom dan nieuwe exemplaren. Het energielabel wordt aangegeven op de apparatuur. Door apparaten met
A-labels, of zelfs A+++ labels te kopen kunt u veel energiekosten uitsparen.

5- Ventileren

Het is een fabeltje dat luchten of ventileren leidt tot hogere stookkosten. Het tegendeel is juist waar: in een goed geventileerd huis is de lucht relatief droog, en het opwarmen van droge lucht kost veel minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht.

Tot zover het eerste deel van de besparingstips. Morgen in deel twee worden u nog meer tips aangereikt om het milieu en uw portemonnee te sparen.

Comments are closed.