Water ontkalken

Wanneer je jouw leidingwater wilt ontkalken dan dit nuttig uitdraaien voor je huishouden. Er bestaan echter wel een hele verzameling van pro en contra. In dit artikel sommen we er enkele voor je op.

De volgende redenen kunnen je aansporen om je leidingwater te ontkalken.

1. Water rijk aan calcium kan kalk afzetten binnen de leidingen van huishoudtoestellen als een koffiezet, vaatwasser of wasmachine. Doordat het toestel dan niet meer vlot kan draaien moet het meer energie verbruiken en kan het sneller verslijten.
2. Klakafzetting kan de leidingen van je huishoudtoestellen verslijten. Dit komt vaak voor bij douchekoppen, thermostatische kranen en toestellen binnen die branche. Dit heeft vaak als gevolg dat de onderdelen vaker moeten worden vervangen.
3. De effectiviteit van detergenten zoals zeep en wasproducten vermindert wanneer deze in contact komen met water.
4. Water dat ontkalkt is smaak over het algemeen beter. Vele mensen kunnen het onderscheid tussen ontkalkt kraanwater en flessenwater niet meer maken.

De volgende argumenten kunnen je weerhouden om leidingwater te ontkalken.

1. Kraanwater is al zeer gefilterd water en voldoet aan de wettelijke normen van drinkwater. Wanneer je een vervuilde waterontharder gebruikt dan kan dat ervoor zorgen dat het water meer vuil of bacteriën bevat dan voorheen.
2. Te gefilterd water is niet zo gezond. Je hebt bepaalde mineralen nodig en die filter je net uit het water. Altijd zachtwater is niet zo gezond omdat het een hoog natriumhalte bevat.
3. Hard water drinken wordt vaak in verband gebracht met een lagere risico op hart-en bloedvaten.
4. Dankzij de kalkaanslag van hard water kunnen er geen stoffen van de leiding zelf in het water terecht komen.
5. De mineralen die uit het water worden gefilterd worden weer in het riool geloodst. Hier komt er teveel zout in de rivier of beek terecht.
6. Te zacht water kan bepaalde metalen aantasten, zoals bijvoorbeeld koper, zink en lood.

Nu we weten wat ontkalken nu precies inhoudt kunnen we nagaan welke technieken gepaard gaan met een ontkalker.

1. omgekeerde osmose

Wanneer je gebruik maakt van een omgekeerde osmose laat een membraan enkel de waterdeeltjes door en filtert de andere mineralen uit het water. Het resultaat is puur water en is niet geschikt voor consumptie en moeten nadien vermengd worden met leidingwater. Dit type ontkalker moet perfect algesteld zijn en je laat dit dus best doen door een vakman

2. magnetisme

Kalkafzetting kan je voorkomen door het water bloot te stellen aan electromagnetische golven. Op die manier maken ze de kalk dan wel onschadelijk maar halen ze de kalkdeeltjes niet uit het water. Deze techniek heeft veel voordelen voor het milieu: de samenstelling van het water wordt niet veranderd en er worden geen chemische stoffen gebruikt. De doeltreffendheid van deze techniek wordt wel betwist.

3. polyfosfaten

Met polyfosfaten kunnen mineralen omzetten in meer complexere verbindingen waardoor ze niet kunnen neerslaan. Het nadeel is wel dat polyfosfaten niet stabiel zijn bij hogere temperaturen. Je kan dit systeem dus enkel gebruiken wanneer het water niet te hard is en wanneer het water niet verwarmd wordt boven de 70°C.

 

Comments are closed.