Wat zijn zonnepanelen?

Je hoort het woord “zonnepaneel” wel eens vallen, maar wat betekent dat nu precies?

Simplistisch gezegd is een zonnepaneel niets meer dan een apparaat dat zonne-energie verzamelt en omzet in elektriciteit of hitte. Omdat je dan eigenlijk energie bent aan het recycleren is het een vorm van duurzame of groene energie.

Zonnepanelen kunnen deze energie omzetten door middel van de technische opbouw want er gaat een hele wetenschap aan vooraf. De zonnepanelen zijn gemaakt uit zonne cellen. Een zonnecel is een staaltje van hoogstaande elektronica dat zonlicht in elektriciteit kan omzetten ondanks het feit dat het slecht een vingernagel groot is. De officiële naam voor een zonnecel is fotovoltaïsche cel , ‘Foto’ refereert naar het zonlicht en met ‘volt’ duidt je de kracht van elektriciteit aan. Wanneer de zonnecel wordt blootgesteld aan zonlicht kan het 1 tot 2 volt produceren, net zoveel als een batterij. Natuurlijk zitten er heel wat van die cellen in zonnepanelen en zonnepanelen zelf kunnen ook nog eens aan elkaar gekoppeld worden waardoor je zeker geen gebrek aan voltage zal krijgen.
Zonnecellen zijn gemaakt uit silicium dat bestaat uit twee lagen. Die twee lagen zijn halfgeleiders. Je hebt de n-laag en de p-laag, het n-laag wil de elektronen kwijt en de n-laag verzamelt ze.Die twee lagen zijn noodzakelijk want de elektrische stroom wordt opgewekt tussen de twee lagen onder invloed van licht. Met andere woorden, de atomen verdelen en de elektonen reizen onderaan. Die electriciteit kan dan door middel van geleidingsdraden verplaatst worden binnen het huis.

Het principe van de zonnepanelen blijft gelijk maar er zijn 3 soorten panelen op de markt.

  • De dunne zonnepanelen
  • De kristallijne zonnepanelen
  • Een nieuwe soort die nog in zijn ontwikkelingsfase is

Elk type zonnepaneel heeft zijn unieke eigenschappen. Zo zijn de dunne panelen makkelijker te plaatsen en zijn gelijk met het energierendement met de kristallijne panelen. Helaas zijn ze wel wat duurder.
Om gelijk wat voor type panelen optimaal te laten werken zet je ze best gericht naar het zuiden in een hoek van 35 graden. Op die manier kunnen ze de meeste zonnestralen opvangen. De zonnigste plaats  van het huis wordt ook wel eens de zonnecentrale genoemd indien je daar zonnepanelen zou plaatsen.

Verder zijn zonnepanelen best gemakkelijk in onderhoudt en ze gaan ongeveer 30 jaar mee. Wanneer u in een open oppervlakte woont, zoals de meeste woonwijken, dan hoeft u haast niets te doen aan uw zonnepanelen want ze worden dan gekuist door de regen. Enkel wanneer je in een bosrijk gebied woont wordt er aangeraden om je panelen eens op de 2 jaar te laten nakijken.

Ook al is de hype omtrent de zonnepanelen echt doorgedrongen sinds de laatste jaren, zonnepanelen worden al een hele lange tijd gebruikt om water te verwarmen. De zonnepanelen die hiervoor wordt gebruikt zijn vervaardigd uit een speciaal gevormde spiegel die het zonlicht op een buis met olie laat concentreren. Die olie wordt dan verwarmd en reist omhoog door het vat water. Dat water wordt dan op zijn beurt verwarmd door de hete olie. Het is zelfs zo dat het water kan gaan koken.

Comments are closed.