Wat is schakelmateriaal?

Schakelmateriaal bestaat uit lichtschakelaars, stopcontacten, dimmers, noem het maar op. Dit wordt gebruikt om lichtpunten te bedienen. De reden dat er meerdere soorten schakelmateriaal bestaat is omdat het schakelmateriaal verschillende doeleinden kan hebben. Op basis van plaats en functie kiest u welke soort schakelmateriaal het meest geschikt is.

Voorbeeld: Bij een trap wilt u de lamp op twee plaatsen kunnen bedienen, beneden en boven. Daarom het is handig om daar een wisselschakelaar te plaatsen zodat u op twee afzonderlijke plekken de lamp kunt bedienen.

Wisselschakelaar:

Vaak twee keer een enkele schakelaar.

Voorbeeld: Met behulp van een serieschakelaar kunnen twee lampen of lampengroepen naar behoefte ieder afzonderlijk of tezamen enkelpolig worden in- en uitgeschakeld. Bij grotere vertrekken kan zodoende dat deel van de ruimte worden verlicht dat daadwerkelijk in gebruik is. Bijvoorbeeld meerdere lampen in de woonkamer. 

Serieschakelaar:

 Steeds meer leveranciers van stopcontacten en schakelaars zorgen dat de vormgeving aangepast is op de huidige interieurstijl. Vroeger waren de schakelaars soms niet om aan te zien, tegenwoordig spelen de leveranciers op de trend in. Diverse kleuren, vormen en stijlen zijn online te verkrijgen zodat het schakelmateriaal perfect in uw interieur past. Voorbeelden van fabrikanten die inspelen op deze trend zijn Busch Jaeger en PEHA.

Comments are closed.