Wat is een goede slaapbank?

Wanneer eens gasten op logement krijgt maar, geen aparte slaapkamer tot je beschikking hebt dan biedt een slaapbank of bedbank de oplossing.

Een slaapbank is een bank en een bed in één. Op die manier hoed je dus geen speciale slaapplek te voorzien en kan op die manier de zetel van de hobbykamer perfect dienst doen als bed. Een slaapbank is dus als het ware een ruimtebesparende oplossing. Wanneer je op zoek bent naar een slaapbank moet je er op letten dat deze niet alleen goed zit maar ook voldoende steun biedt tijdens het slapen. In dit artikel geven we je enkele tips mee.

Alvorens je kan beslissen wat voor slaapbank je kan kopen is het noodzakelijk om eerst de ruimte, het budget en het doel van de slaapbank te bepalen.

De beschikbare ruimte
Zorg ervoor dat je nog voldoende plaats overhoudt om jezelf te verplaatsen doorheen de kamer wanneer je slaapbank is open geklapt. Om dat de bepalen maak je best een tekening van de ruimte en daarna kan u passen waar de slaapbank kan staan. Daarna kan je bepalen je opteert voor een slaapbank met de slaapafmetingen 120/200, 140/200 of 160/200. Het hangt allemaal af van de beschikbare ruimte. Denk trouwens ook al eens na of je slaapbank wel langs de trap of door de deur past. Anders kan je best ook al eens informeren naar de leveringsservice.

Het beschikbare budget
Jouw budget is een niet onbelangrijke factor. Wanneer je een budget voor ogen hebt is het belangrijk dat je geen risico neemt. Wanneer je van plan bent te weinig uit te geven bestaat de kans dat je er uiteindelijk duurder uitkomt. Een te goedkope slaapbank mag dan wel lekker zitten, maar zal na verloop van tijd niet meer voldoende ondersteuning bieden tijdens het slapen. Op een goede slaapbank moet je goed kunnen zitten én slapen, en dat is simpelweg niet mogelijk met een paar honderd euro. Weeg dus alle voor-en nadelen zorgvuldig af voor je een budget opstelt.

Doel van de slaapbank
Wat je van plan bent met de slaapbank zal ook jouw keuze beïnvloeden. Indien je van plan bent om je slaapbank elke avond te gebruiken kies je best voor een type dat makkelijk uitklapbaar is. Wanneer de slaapbank frequent gebruikt wordt is het ook aan te raden om voor een type te gaan met afwasbare hoezen of voor een type vervaardigd uit een makkelijk afwasbaar materiaal, bijvoorbeeld kunstleer. Indien je niet voldoende plaats hebt om een extra paar kussens en lakens weg te leggen voor de logées dan kan je beter uitkijken naar een slaapbank met een extra opbergruimte.

Nu al de feiten over de slaapbank gekend zijn is het tijd om te kijken naar de soorten slaapbanken die op de markt te verkrijgen zijn.
De belangrijkste onderverdeling is die in op- of uitklapbare slaapbanken en slaapbanken die je niet hoeft om te bouwen.

De uitklapbare slaapbank
Dit type slaapbank is in de eerste plaats bedoeld als bank . Ze bestaan in verschillende uitvoeringen. Zo heb je een bedbank die je volledig kan uitklappen, zowel de rugleuning en de zitting. Hierdoor heb je wel geen zijleuningen en na het uitklappen lig een eind van de grond af.
Er bestaan ook uitklapbare slaapbanken waar je enkel de zitting kan uitklappen waardoor de matras op de grond komt te staan. De rugleuning en zijleuningen blijven gewoon in de ‘bankstand’ staan.

De vaste bedbank

Dit type bedbank is eerder als bed bedoeld. Het ziet er dan ook eerder uit als een eenpersoonbed met een rug-en zijleuningen dan een bank. Het matras van je bed is tegelijk de zitting van je bank. Vaste slaapbanken zijn vaak eenpersoons, maar vaak bieden ze wel de mogelijkheid om een extra bed onder je eigen bed uit te schuiven, zodat een tweepersoonsbed ontstaat. Wel moet hier een apart matras op gelegd worden.

Zo nu weet je wat reilt en zeilt onder de slaapbanken, veel succes!

 

Comments are closed.