Vliegvelden

Vaak hebben mensen die in de nabije omgeving wonen van een vliegveld best veel last van alle vliegtuigen die op en af vliegen. Vliegtuigen kunnen echter ook allerlei hinder ondervinden. Zo is de grootste vijand van een vliegtuig wel de vogel. Het komt namelijk tallozen keren per jaar voor dat er een gehele zwerm vogels terecht komt in de motor van een vliegtuig. Dit lijkt misschien onschuldig maar omdat vliegtuigen zo duur zijn is de schade na een vogelaanvaring meestal ook erg prijzig. Het is dus noodzaak dat er zo min mogelijk vogels in de omgeving van een vliegveld aanwezig zijn, maar hoe doe je dit? Tot voor kort werden allerlei methodes ingezet. Zo werden er bijvoorbeeld gaskanonnen gebruikt. Je weet wel zo’n apparaat dat je warm houdt terwijl je met een grondboor bezig bent met klussen in je nieuwe huis.

Er is echter een totaal nieuwe methode op komst want op dit moment worden de laatste testen gedaan met de Robird. Dit is een op afstand bestuurbare robotvalk ontwikkeld door een Nederlands bedrijf. Deze Robird moet niet alleen een oplossing bieden voor de luchtvaartbranche want vogels, vooral meeuwen, zorgen op veel meer plaatsen voor overlast. Zo heeft de landbouw jaarlijks last van dit diersoort maar ook bijvoorbeeld de kaasmarkt in Alkmaar zou het liefst meeuwvrij zijn.

Het idee voor een robot valk, dan wel arend, is voortgekomen uit een project van de Universiteit van Twente en is verder doorontwikkeld door de Nederlandse start-up Clear Flight Solutions . De valk is de natuurlijke vijand van veel andere vogels. De aanwezigheid van een robotvalk verdrijft de andere vogels uit dit territorium. De werking van de Robird is al in diverse testen naar voren gekomen maar de verwachting is dat dit jaar de Robird nog echt getest gaat worden op vliegvelden. Er is ook interesse vanuit Schiphol.

Comments are closed.