Veel kozijnenleveranciers op de rand van de afgrond

De toekomst voor kozijnenleveranciers ziet er weinig rooskleurig uit, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat Kunststof Kozijnen Expert uitvoert onder vijftig kozijnenleveranciers. Twintig procent van de ondervraagde bedrijven is in 2012 failliet verklaard of gestopt met de werkzaamheden. Zeventien procent van de bedrijven geeft aan dat het onzeker is of ze in 2014 ook nog actief zijn.

Terugblik op 2012

Het grootschalige onderzoek dat een duidelijk beeld geeft van de kozijnenbranche in 2012 bestaat uit drie verschillende onderdelen. Naast de vraag naar de verschillende soorten kozijnen is de gemiddelde orderwaarde onderzocht. Er wordt niet alleen teruggekeken in de tijd, ook het komende jaar komt aan bod.

Meerdere bedrijven failliet verklaard

Tijdens de opzet van het onderzoek blijkt dat de afgenomen vraag naar kozijnen duidelijk sporen heeft achtergelaten in de branche. Twintig procent van de leveranciers waarmee contact is gezocht heeft de werkzaamheden het afgelopen jaar vrijwillig of gedwongen moeten neerleggen.

Bestedingspatroon

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde orderwaarde in 2012 nagenoeg hetzelfde gebleven is ten opzichte van het jaar daarvoor. De marge voor de leverancier is echter kleiner geworden doordat de vraag naar kozijnen ten opzichte van een jaar eerder gedaald is. Leveranciers stunten met prijzen om zo alsnog aan opdrachten te komen. De consument geeft aan dat de prijs de doorslaggevende factor is wanneer er een keuze wordt gemaakt voor ene bepaalde leverancier.

Investeren in de woning

Het economische klimaat zorgt ervoor dat particulieren niet happig zijn om te investeren in de woning. De meeste opdrachten komen voort uit renovatie van de huidige (meestal houten) kozijnen, die het hout willen laten vervangen door het onderhoudsvriendelijke kunststof.

Meer uitkomsten betreffende het onderzoek onder kozijnenleveranciers.

Comments are closed.