Opleidingsbedrijven bouw bundelen krachten

Dertig opleidingsbedrijven in de bouw- en infrastructuursector gaan een landelijk samenwerkingsverband aan. Onder de titel Bouw- en Inframensen willen ze gezamenlijk het bouwonderwijs versterken, meldt dagblad Cobouw zaterdag. Behalve met een teruggang van het aantal leerlingen kampt de sector met een nog hardere daling van het aantal leerwerkplekken in de verschillende branches. Leerlingen die zoeken naar een stageplaats als elektricien, dakdekker of slotenmaker komen nu amper aan de bak. Voorzitter van het samenwerkingsverband Swanette Jukema laat in het vakblad weten dat een nieuwe koers hard nodig was, omdat de situatie bij veel opleidingsbedrijven onhoudbaar werd. “Niets doen was geen optie meer”, vertelt Jukema. “Maar wat er nu uitkomt, is veel mooier dan wie dan ook een jaar geleden durfde te denken.”

Crisis

Eerder dit jaar meldden Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven en het UWV Werkbedrijf al dat het aanbod aan stageplekken en leerwerkplekken dalende was. Daarbij werd met name de bouw genoemd, een sector die zwaar te lijden heeft onder de economische crisis en de stagnerende woningmarkt.

Nieuwe stagemodellen

Het samenwerkingsverband Bouw- en Inframensen verwacht onder andere meer ruimte te hebben voor nieuwe onderwijs- en stagemodellen, bijvoorbeeld gericht op vmbo’ers met nog beperkte technische vaardigheden. Door het lopen van een eenvoudige stage bij bijvoorbeeld een klusbedrijf wordt een win-win situatie gecreëerd voor zowel het bedrijf als de stagiair.

Ook zouden er flexpools kunnen komen om op projectbasis te voorzien in leerwerkplekken. Het landelijke samenwerkingsverband wordt volgende maand officieel. In januari moet het van start gaan.

Comments are closed.