Mobiel dataverkeerd explodeert!

Volgens Cisco Systems, de grootste producent van netwerksystemen, is het mobiele dataverkeer het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Het dataverkeer op mobiele apparaten is het afgelopen jaar zo sterk gestegen doordat steeds meer consumenten video’s bekijken op hun smartphone. Er zijn steeds meer mensen die over een smartphone en/of tablet beschikken.

Stijging met kop en schouders

Het dataverkeer dat via mobiele apparaten zoals laptops, smartphones en tablets wordt verstuurd, is het afgelopen jaar met 133 procent gestegen. Vorig jaar verstuurden we met z’n allen maandelijks gemiddeld 517 MB aan data via de tablet. Via de smartphone was dat slechts 150 MB. Met kop en schouders voeren de laptops de lijst van mobiel dataverbruik aan met een gemiddelde van 2131 MB per maand. De komende jaren zal dat ook niet minder worden volgens de onderzoekers. “Mobiel dataverkeer zal ook in de toekomst blijven exploderen. Deze trend zal op korte termijn niet afnemen”, aldus een van de onderzoekers. Belangrijk is daarbij dat bijvoorbeeld iPhone onderdelen meer capaciteit moeten krijgen in de toekomst.

Ontwikkelingen bijbenen?

Cisco verwacht dat het mobiele dataverkeer dit jaar met 110 procent zal stijgen. Dat is peanuts vergeleken met de nabije toekomst. In 2016 zullen we gezamenlijk 10,8 exabytes per maand aan data produceren. Dat staat gelijk aan het streamen van 33 miljard dvd’s. Dit betekent dat providers flink zullen moeten investeren in het uitbreiden van hun netwerkcapaciteit als zij deze ontwikkelingen willen bijbenen.

Cijfers liegen er niet om

Het bekijken van video’s op YouTube vormt de grootste aanslag op de bandbreedte. Iets meer dan de helft van alle mobiele data (52 procent) bestond uit videofilmpjes. In 2016 zal dat aandeel volgens Cisco stijgen naar 70 procent. Een andere factor die heeft bijgedragen aan de explosieve stijging van mobiel dataverkeer is de populariteit van smartphones en tablets. Smartphones zullen in 2016 zo’n 48 procent van al het mobiele dataverkeer voor hun rekening nemen, momenteel is dat zo’n 18 procent. Dataverkeer op tablets zal in deze periode met een factor 10 toenemen tot 10 procent.
De snelheid van mobiel internet is het afgelopen jaar met 67 procent toegenomen van 189 Kbps naar 315 Kbps. Voor smartphones steeg deze snelheid van 968 Kbps naar 1344 Kbps.

Comments are closed.