Koolmonoxide, een gevaarlijke huisgenoot

Buiten wordt het kouder, dus de verwarming gaat weer aan. Maar als een kachel, geiser of schoorsteen niet goed is onderhouden, kan er teveel koolmonoxide vrijkomen. Jaarlijks overlijden gemiddeld 11 mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast worden gemiddeld 150 slachtoffers van een koolmonoxidevergiftiging in een ziekenhuis opgenomen en enkele honderden behandeld op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van VeiligheidNL. GGD Twente en Brandweer Twente geven in het kader van (Brand)veilig Leven, advies hoe u een koolmonoxidevergiftiging kunt voorkomen.

Hoe signaleer je koolmonoxide?

Koolmonoxide (ook wel CO) werkt als een sluipmoordenaar. Het is een kleurloos en reukloos zeer giftig gas dat 250 keer sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgen vitale organen te weinig zuurstof. Bij blootstelling aan teveel koolmonoxide worden mensen suffig, misselijk en verliezen snel het bewustzijn. Bij te late ontdekking is koolmonoxide dodelijk. Zorg voor een vroegtijdige waarschuwing met een koolmonoxidemelder. Bij een te hoog percentage koolmonoxide in de woning laat de melder een luid alarmsignaal horen. Deze melders zijn te verkrijgen bij een gerenommeerde loodgieter.

Uit de cijfers van VeiligheidNL blijkt dat meer dan de helft van de CO-vergiftigingen in een woonhuis plaatsvinden. Om het aardgas in een geiser, cv of gaskachel te kunnen verbranden, is zuurstof nodig. Is er te weinig zuurstof, dan is de verbranding niet volledig en vormt er zich koolmonoxide. Een teken van onvolledige verbranding is als de vlam in het gastoestel oranje in plaats van blauw kleurt en de vlam hoger dan normaal is.

Gevaarlijke situaties voorkomen

GGD en Brandweer adviseren om zelf maatregelen te nemen in huis. Belangrijk is dat de geiser, gaskachel of centrale verwarmingsinstallatie jaarlijks gecontroleerd wordt door een erkend loodgietersbedrijf. Daarnaast is het belangrijk dat er 24 uur per dag voldoende ventilatie in de woning is. Tegenwoordig zijn veel woningen heel goed geïsoleerd. Daardoor is er bijna geen natuurlijke ventilatie meer via kieren en gaten. De lucht aan- en afvoer van een centraal afzuigsysteem moet nooit afgesloten worden, ook niet in een zeer koude winter. Op deze wijze kan zuurstof in alle tijden naar binnen en het verbrandingsgas naar buiten.

Ten slotte adviseren GGD Twente en Brandweer Twente om bij lichte klachten direct de ramen en deuren wijd open te zetten. Bij ernstige klachten is het advies: direct naar buiten, en contact opnemen met de huisarts. In beide situaties moet zo snel mogelijk naar het verbrandingstoestel gekeken worden door een installateur. De installateur kan een CO-meting verrichten.

Comments are closed.