Het schoonmaken van zonwering

Doordat buiten zonwering veel te verduren heeft van het weer wordt deze na verloop van tijd snel vies. Als dit het geval is, dan hoef je niet direct over te gaan tot aanschaf van nieuwe zonwering. Er zijn genoeg mogelijkheden om de zonwering te reinigen. Je moet alleen even weten hoe. In dit artikel lees je hoe je dit aanpakt. Zo bespaar je al snel honderden euro’s.

Markiezen

Het reinigen van de markiezen is een lastige klus. Er zijn verschillende mogelijkheden om de markiezen schoon te krijgen. Wanneer de markiezen heel vies zijn is het bijna onmogelijk om deze zelf in een keer goed schoon te krijgen. Meng wat water met schoonmaakazijn of bleek en neem de markies af met een borstel. Voordat je aan de slag gaat, probeer dit dan eerst op een onopvallende plek om te zien of geen groot kleurverschil ontstaat. Wanneer je de markiezen echt niet goed schoon krijgt, bel dan een zonwering specialist. Die heeft professionele reinigingsapparatuur. Bovendien impregneert een expert de zonwering zodat deze weer jaren meegaat.

Rolluiken

Van vieze rolluiken wordt niemand vrolijk. Wanneer je de rolluiken wilt schoonmaken demonteer je deze bij voorkeur eerst. Het ergste vuil met een sopje afnemen. Indien dit niet afdoende is, probeer dan eens wasbenzine of velgenreiniger. Test dit eerst wel op een onopvallend stukje om te kijken of de zonwering niet gaat verkleuren. Bij elektrische rolluiken ligt het wat ingewikkelder doordat het demonteren een stuk ingewikkelder is. In zo’n geval is het verstandig om contact op te nemen met een zonwering expert

Screens

Screens dienen 1 keer in het jaar te worden schoongemaakt. Hiervoor heb je de volgende attributen nodig: een emmer water met een scheur schoonmaakazijn, een schone spons en een zeem. Pas op voor zandkorrels of andere vuilresten. Deze kunnen beschadigingen veroorzaken. Neem het frame op dezelfde manier af.

Horren

Horren zijn relatief makkelijk schoon te houden indien je dit regelmatig doet. Stof en vuil is makkelijk uit de geleidingen te halen met een doekje. Om de werking van de rolhor te versoepelen kan je siliconenspray in de geleiders spuiten. Het gaas is eenvoudig schoon te maken met een borstel met wat lauw water. Gebruik bij voorkeur geen agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kan de zonwering aantasten.

Luxaflex en Jaloezieën

Luxaflex en jaloezieën kunnen na verloop van tijd vettig of vuil worden. Wanneer je de jaloezieën wilt reinigen kan je als volgt te werk gaan: Demonteer de luxaflex en leg deze in een bad met groene biotex. Gebruik bij voorkeur lauw water. Laat dit vervolgens ongeveer een half uur weken. Daarna de luxaflex afspoelen met lauw water. Wanneer deze schoon is dan kan je ze drogen. Dit kan gewoon aan de waslijn. Indien slecht weer, pak een paar grote handdoeken en wrijf de jaloezie droog. Laat de luxaflex vervolgens 24 uur drogen voordat je ze weer ophangt.

Wanneer je de bovenstaande tips gebruikt dan verleng je de levensduur van de zonwering snel met enkele jaren. Neem voordat je begint met reinigen van de zonwering de bijgeleverde gebruiksaanwijzing nogmaals door. Vaak staat hier specifieke informatie in over de reiniging van uw type zonwering. Succes!

Comments are closed.