Het eerste pak

Uw kast hangt vol perfect zittende pakken? In alle tinten die het donkere kleurenpalet zo ongeveer kent? Natuurlijk ook met de bijpassende overhemden en accessoires en voor iedere denkbare gelegenheid? Allemaal klassieke, tijdloze modellen? Gefeliciteerd! Dan is dit artikel niet voor u bestemd.

Er komt een moment in het leven waarop de aanschaf van een pak niet langer uitgesteld kan worden. Dat is natuurlijk vooral het geval wanneer u in het beroepsleven start en daar een pak moet dragen. Maar ook wie voor zijn werk normaal gesproken redelijk casual kleding kan dragen, kan een bepaald punt in zijn carrière bereiken waarop hij niet meer zonder pak kan. Maar zelfs als dat niet zo is: een goed zittend pak is altijd een investering die loont. Helaas is de prijs daar meestal ook naar.

Niet dat het niet altijd zou lonen om bij het kopen van een pak de ogen open te houden. Bij het kopen van uw eerste pak moet u echter goed opletten. Het moet namelijk niet alleen een goed pak zijn. Het moet ook goed passen en bovendien bij zo veel mogelijk gelegenheden passen. Menig perfect pak komt daardoor niet in aanmerking als eerste pak. Elegant is namelijk niet alles. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf al bijna eens heb toegegeven aan de lokroep van een felrood pak. Maar wanneer moet je zoiets dragen?

Zo is naast de avondgarderobe een driedelig, zwart pak zo ongeveer het formeelste wat je als man kunt aantrekken. Met een eenvoudige, zilvergrijze stropdas en een wit overhemd met omgeslagen manchetten en manchetknopen is er nauwelijks iets eleganters te vinden. En toch: zelfs op het conservatiefste kantoor staat dit gewoonweg lachwekkend.

Is een pak dus uw eerste pak, dan kunt u beter een tweedelig pak in klassiek donkergrijs kiezen. Want dit ‘business black’ is in het bedrijfsleven de ultieme dresscode en zal dat vermoedelijk ook nog wel een tijdje blijven. Draag er een lichtblauw overhemd en een das met subtiele businessstrepen bij, ingetogen en professioneel.

Vindt u een pak met giletje? Des te beter, vooral als u wat formeler voor de dag moet komen.

Naar kantoor laat u het giletje thuis. Ook als dit pak een businesspak is, kan niemand u verbieden het ook naar het theater of een familiefeestje te dragen. Naar de première van een opera is het enigszins underdressed, maar toch ook weer niet zozeer dat u ermee opvalt. Bovendien bent u met een bijpassende pochet al meteen weer geheel in stijl. En laten we eerlijk zijn: als u regelmatig naar premières zou gaan, zou er wel een smoking of in elk geval een zwart pak in uw kast hangen, toch?

Houd u verre van krijtstrepen. Want ook al geven krijtstrepen een streng pak een wat luchtigere touch, door ongeschreven wetten zijn ze eigenlijk eerder iets voor het directieniveau. Ja oké, gek genoeg zie je ze ook vaak bij snelle jongens in de telecombranche en dan bij voorkeur met felle, effen dassen in roze of turquoise. Maar voor een klassieke businessgarderobe zijn ze minder geschikt.

Besteed ook aandacht aan het materiaal. Voor een eerste pak kunt u beter geen fijne zijde of zwaar tweed kiezen, maar weersta vooral ook de verleiding om voor weefsels met een hoog percentage kunststof te gaan. Toegegeven, polyester pakken kreuken niet zo snel, ze zijn wat robuuster en meestal spotgoedkoop. Maar ze glanzen ook in het licht. En dat toont overduidelijk hun ware gezicht. Scheerwol is dus de betere keuze, waarbij het heus niet verkeerd is als er wat synthetisch materiaal aan toegevoegd is.

Natuurlijk zal iedere modefanaat bevestigen dat eigenlijk alleen een maatpak een goed pak is. Dat gaat echter slechts ten dele op. Het eerste pak kan beter niet op maat gesneden zijn. U moet er namelijk nog achter komen welke kostuumstijl het beste bij u past. Wat wel altijd de moeite waard is, is met uw nieuwe pak naar een kleermaker of coupeuse gaan. Een pak van het rek past vrijwel nooit perfect. Maar als de pijpen wat ingenomen zijn, of als de kraag wat aangepast is, zit het pak perfect. En dat voor verrassend weinig geld.

 

Er bestaan veel verschillende soorten stropdasknopen.

Comments are closed.