De verschillende soorten airconditioning op de markt.

Het is zeker geen slecht plan om airconditioning aan te kopen, maar welke? Er bestaan wel tientalle verschillenden typen, soorten en maten. Welke past nu het best bij jou? In dit artikel geven we een handig overzicht van de verschillende soorten airconditioningstoestellen die vandaag op de markt zijn.

1. De mobiele airconditioner

Een mobiele airco kan je makkelijk verplaatsen vanwege zijn lichte gewicht en de ondergeplaatste wieltjes. Op die manier kan je overdag de airco gebruiken in de woonkamer en ’s avonds in de slaapkamer. Om dit toestel te gebruiken heb je enkel een stopcontact en een raam nodig om de warme licht -meestal door middel van een buis- af te voeren. Verder zijn er geen installatie kosten aan gepaard. Het nadeel van dit toestil is dat het nogal veel lawaai produceert en dat het een kleinere koeling capaciteit heeft. De mobiele airconditioning wordt daarom doorgaans gebruikt voor kleinere ruimten. Mobiele airconditioning is verkrijgbaar in monobloc en split uitvoering.

2. De split-airconditioning

Het principe bij split airco houdt in dat het toestel bestaat uit twee delen, een binnen en een buiten deel. Het buitendeel is het motorblok en doordat het lawaaierige deel buiten staat werkt de airconditioning dus zee stil. Het binnendeel blaast dan de koele lucht en is over het algemeen zeer compact waardoor het nauwelijks opvalt. Beide delen zijn verbonden door een buis

3. De Multisplit-airconditioning

Net als de split airconditioning werkt de multisplit airco met verschillende delen. Je kan dus meerdere binnen-en buitenunits hebben. Met meerdere binnen units kan je verschillende delen van het huis verkoelen of verwarmen. Wanneer je meerdere buitenunits nodig hebt moet je al zeer grote ruimten verkoelen door middel van veel binnenunits. Dit is bijvoorbeeld het geval bij grote gebouwen en kantoorgebouwen.

4. De Raamkoeler

Dit type airconditioning wordt geïnstalleerd aan het raam of deur en wordt vrij frequent toegepast.

De beide units (binnen en buiten) zijn geïntegreerd in één toestel. Deze installatie is niet duur maar er komt wel heel wat breekwerk aan te pas.

 

De bovenstaande soorten airconditioning kunnen op verschillende manieren gerealiseerd worden. Zo heb je vloer, plafond, wand, casette en satellietariconditioning.
Elke realisatie van airco heeft zijn eigen voor-en nadelen maar bovenal ook zijn eigen prijskaartje.

 

5. Enkele prijzen

Houdt in het achterhoofdt dat de genoemde airconditiong prijzen slechts richtlijnen zijn. Het is dus mogelijk dat de daadwerkelijke prijs in de winkel verschillend kan zijn. De prijzen zijn bovendien exclusief de montage kosten. Indien je hier nog montage kosten bij zou tellen zal dat een verschil geven in prijs. De montage kosten zijn sterk afhankelijk van de winkel of verdeler.

Soorten airconditioning:

 • Prijs van een mobiele airco: ongeveer 300 Euro
 • Prijs van een split airco: ongeveer 400 Euro
 • Prijs van een multi split airco: ongeveer 2200 Euro
 •  Prijs van een raamkoeler: ongeveer 650 Euro

Uitvoeringen airconditioning:

 • Prijs van een wandmodel: ongeveer 1000 Euro
 • Prijs van een vloermodel: ongeveer 1100 Euro
 • Prijs van een satellietmodel: ongeveer: 3500 Euro
 • Prijs van een cassette- plafond inbouwmodel: 2500 Euro
 • Prijs van een cassette- plafond onderbouwmodel: 2400 Euro
 • Prijs van een kanaalmodel: ongeveer 2200 Euro
 • Prijs van een design uirvoering: toeslag van 650 Euro bovenop aankoopprijs

Zo, nu ben je gewapend met allerhande informatie over airconditioning toestellen. Je kan veilig op pad gaan en je eigen airconditioning aanschaffen.

 

 

Comments are closed.