Biljartkeu

Ieder spelvariant van biljart heeft zijn eigen keu en kenmerken. Een zware biljartkeu kan door het hogere gewicht makkelijker tempo aan de bal krijgen. Wanneer u meer finesse en effecten nodig hebt, voor bijvoorbeeld libre, dan kiest u voor een lager gewicht. Door het lagere gewicht is het makkelijker om te doseren. Dit is belangrijk om de lengte van de bal goed in te schatten zodat u makkelijker kan overhouden en zodoende een mooie serie neer kan zetten.

De afmetingen

De lengte van de biljartkeu is standaard 140cm, elke andere maat wijkt hiermee af van de norm en kan handig zijn wanneer u korte of juist zeer lange armen heeft. Bij het driebanden kiest u vaak voor een hardere 12mm diameter van de pomerans en bij libre kiest u typisch voor een zachtere 11mm diameter pomerans. Een zachtere kleinere pomerans zorgt voor meer finesse in het spel, een hardere grotere pomerans zorgt voor meer drive. De merken die gespecialiseerd zijn in keuen zijn Ceulemans, Artemis, Longoni, Mister 100, Gabriëls en Molinari. Er zijn daarnaast ook verschillende soorten biljartkeuen.

  • Carambole keuen
  • Pool keuen
  • Snookerkeuen
  • Huiskeuen
  • Kinderkeuen

Onderhoud van een biljartkeu

Het onderdeel van een biljartkeu wat het meeste onderhoud vereist is de pomerans. De pomerans moet zo nu en dan worden bijgewerkt met een pomeransslijper, schuurblokje OF soortgelijke materialen. Op den duur wordt de pomerans steeds dunner en is op een gegeven moment toe aan vervanging. Naast de pomerans dient ook het topeind van een biljartkeu zo nu en dan te worden bijgewerkt. Tijdens het spelen komen er namelijk regelmatig krijtresten op het topeind. Om het topeind goed glad te houden kan een handdoek en een speciaal schoonmaakmiddel voor topeinden worden gebruikt.

 

Comments are closed.